Μυστήριο παραμένει η κατάληξη του σικελικού αλιευτικού σκάφους «Φάτιμα ΙΙ» στο οποίο σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές κατά πάσα πιθανότητα σημειώθηκε ανταρσία, ενώ πέπλο ασάφειας καλύπτει και τα όσα προηγήθηκαν του τραγικού συμβάντος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των τριών διασωθέντων Ιταλών, τις ημέρες πριν από την ανταρσία η ατμόσφαιρα ήταν καλή και τίποτα δεν προμήνυε τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Μοναδική παρατυπία στην όλη υπόθεση ήταν το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν είχε δηλωθεί στις λιμενικές Αρχές των Συρακουσών.

Αναφορικά με τον καπετάνιο του σκάφους Τζιανλούκα Μπιάνκα, η τύχη του οποίου συνεχίζει να αγνοείται, οι διασωθέντες δήλωσαν πως οι βορειοαφρικανοί στασιαστές τούς απείλησαν πως αν δεν επιβιβάζονταν στις σωστικές λέμβους, θα κατέληγαν νεκροί στη θάλασσα, όπως ακριβώς και εκείνος. Ομως οι ιταλικές Αρχές, δίχως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι νεκρός, συνεχίζουν να κρατούν επιφυλακτική στάση, καθώς οι τρεις στασιαστές έδωσαν κάποια δείγματα ανθρωπιάς: σε μία από τις δύο σωστικές λέμβους που επιβιβάστηκαν οι Ιταλοί υπήρχαν τρόφιμα, αποθέματα νερού και κουβέρτες. Μάλιστα, ένας από αυτούς προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντάς τους πως βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της Κρήτης. Από την άλλη μεριά, οι συγγενείς του αγνοούμενου ναυτικού κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι. Οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν και η κακή φήμη που είχαν οι Βορειοαφρικανοί στις Συρακούσες τους αναγκάζουν να περιμένουν το χειρότερο. Η σύζυγος του καπετάνιου δήλωσε στα ιταλικά μέσα πως «πάντα έλεγα στον άντρα μου να μην εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα άτομα αλλά εκείνος μου απαντούσε πως η ανεύρεση πληρώματος είναι πολύ δύσκολη και πως πρέπει να βγει οπωσδήποτε στη θάλασσα για να φέρει ψωμί στο σπίτι» ενώ αρνητικά για τους τρεις Βορειοαφρικανούς εκφράστηκε και ο πατέρας του αγνοούμενου καπετάνιου, λέγοντας πως θα προτιμούσε να τους είχε πληρώσει για να μην επιβιβαστούν στο σκάφος.

Οι έρευνες για την ανεύρεση του σκάφους συνεχίζονται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ελληνικών και των αιγυπτιακών ακτών ενώ ερευνούνται και πιθανά άγνωστα σε όσους δεν πλέουν συχνά στα συγκεκριμένα νερά σημεία στα οποία ενδέχεται να έχει αράξει η «Φάτιμα ΙΙ». Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του σκάφους Τζιοβάνι Μαϊοράνα δήλωσε πως με δεδομένο ότι η μέγιστη ταχύτητα πλεύσης του σκάφους είναι οι εννέα κόμβοι, είναι αδύνατο να μην έχει εντοπιστεί ακόμη, οπότε είναι πολύ πιθανό να έχει βυθιστεί.