Στην καρδιά της συριακής πρωτεύουσας, σε απόσταση 400 μέτρων από το Κοινοβούλιο, έφθασαν χθες οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ και στους αντάρτες. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός διακηρύττει ότι «η μάχη για την απελευθέρωση της Δαμασκού ξεκίνησε» και δίνει στην «ευρείας κλίμακας επιχείρησή» του μια φιλόδοξη ονομασία: «Το Ηφαίστειο της Δαμασκού και οι Σεισμοί της Συρίας». Ο κατάλογος των συνοικιών της συριακής πρωτεύουσας που έχουν πάρει φωτιά μεγαλώνει συνεχώς, πληροφορίες θέλουν το καθεστώς να μεταφέρει εκεί ενισχύσεις ακόμη και από τα σύνορα με τα υπό ισραηλινό έλεγχο Υψώματα του Γκολάν, ενώ τα κυβερνητικά ελικόπτερα εκτοξεύουν για πρώτη φορά πυραύλους εντός της Δαμασκού.

ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ. Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε το καθεστώς ότι είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση οποιωνδήποτε χημικών όπλων έχει στην κατοχή του. Είναι ένα θέμα που συζητείται προκαλώντας ανησυχία ολοένα περισσότερο.

Δυτικοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν τη συριακή κυβέρνηση να μετακινεί μυστικά ποσότητες χημικών όπλων από τους χώρους φύλαξής τους, δεν είναι όμως σαφές αν η επιχείρηση αυτή είναι απλώς ένα προληπτικό μέτρο ασφαλείας ή κάτι περισσότερο. Μιλώντας χθες από το Κατάρ ο αυτόμολος πρώην πρεσβευτής της Συρίας στη Βαγδάτη Ναουάφ Φάρες υποστήριξε ότι ο Ασαντ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα αν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ίσως μάλιστα να το έχει ήδη πράξει στη Χομς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πολλές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας τού κυριαρχούμενου από αλεβίτες καθεστώτος με τους σουνίτες της Αλ Κάιντα. «Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις στην Ιστορία ότι εχθροί συναντώνται όταν συναντώνται τα συμφέροντά τους», τόνισε υπερασπιζόμενος την ανορθόδοξη αυτή θέση.

Εννέα χρόνια αφότου ΗΠΑ και Βρετανία υποστήριξαν ψευδώς ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, κάθε ισχυρισμός από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών περί αποθεμάτων χημικών όπλων σε αραβικά κράτη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Για τους ανεξάρτητους ειδικούς, πάντως, τους οποίους επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη δεκαετία του 1980 η ΕΣΣΔ βοήθησε τη Συρία να αναπτύξει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων ως στρατηγικό αντίβαρο στο Ισραήλ. Σήμερα οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι ο Ασαντ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια χημικών όπλων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του αερίου μουστάρδας, του αερίου σαρίν και VX. Η Δύση εξάλλου δεν φοβάται μόνο μήπως τα χρησιμοποιήσει, φοβάται και μήπως πέσουν, μέσα στο χάος, σε λάθος χέρια.

Η Δαμασκός τα απορρίπτει όλα αυτά ως προπαγάνδα. Το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη στη Συρία έχει εισέλθει πλέον σε νέο στάδιο: η άλλοτε «προστατευμένη» Δαμασκός είναι από την Κυριακή πεδίο ολοένα σφοδρότερων μαχών• ακόμη και στην Πλατεία Σαμπάα Μπαχράτ, έδρα της κεντρικής τράπεζας και σκηνικό πολλών φιλοκυβερνητικών διαδηλώσεων, ακούστηκαν χθες πολυβόλα, χωρίς κανένας να μπορεί να προεξοφλήσει τη συνέχεια. «Εχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για να ελέγξουμε όλη τη Δαμασκό. Το έχουμε σχεδιάσει καιρό. Διαθέτουμε ελαφριά όπλα, όμως είναι αρκετά. Να αναμένετε εκπλήξεις», προειδοποίησε χθες ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σαντέντιν, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Σύμφωνα πάντως με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει στους σύρους αντάρτες που ζητούσαν βαρύ οπλισμό και υποστήριξη από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι έως τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου όλα αυτά αποκλείονται.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΤΕΛΜΑ. Στο διπλωματικό μέτωπο επικρατεί με δυο λόγια απόλυτο τέλμα. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν είχε χθες συνομιλίες στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισκέφθηκε το Πεκίνο. Τίποτε όμως στις δηλώσεις που έγιναν δεν αφήνει περιθώριο ώστε να θεωρήσει κανείς ότι η Ρωσία και η Κίνα θα άρουν τη στήριξή τους στον Ασαντ και θα δεχθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταθέσει η Δύση με νέες κυρώσεις και επίκληση του Αρθρου 7, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ανάληψης στρατιωτικής δράσης – αν και καμία δυτική χώρα δεν δείχνει να έχει τέτοια διάθεση.