Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκαν στη Λιβύη το Σάββατο οι πρώτες ελεύθερες εκλογές, έπειτα από 60 χρόνια, οι πρώτες μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της διεξαγωγής των εκλογών παρ’ ότι η ατμόσφαιρα στις περισσότερες πόλεις ήταν γιορταστική με πυροτεχνήματα και μουσικές. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα, όμως από ό,τι φαίνεται οι φιλελεύθεροι έχουν σαφές προβάδισμα. Ο συνασπισμός του Μαχμούντ Τζιμπρίλ υποστηρίζει ότι προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, ενώ ακόμα και ο ηγέτης του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης που στηρίζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, παραδέχθηκε ότι η Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων του Τζιμπρίλ προηγείται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης, την Τρίπολη και τη Βεγγάζη.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη της μεταβατικής λιβυκής Βουλής ανήλθε στο 60% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. «Λάβαμε αναφορές ότι ο αριθμός των ψηφισάντων έφθασε το 1,6 εκατομμύριο» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νούρι αλ Αμπαρ διευκρινίζοντας ότι ο συνολικός αριθμός όσων είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν 2,8 εκατομμύρια. Ο Αμπαρ πρόσθεσε ότι «παρά το ότι επρόκειτο για μια ημέρα διαχείρισης της κρίσης στη χώρα», μόλις 24 εκλογικά τμήματα από τα 1.554 δεν άνοιξαν λόγω δολιοφθορών και άλλων προβλημάτων, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτονομιστές ακτιβιστές και ένοπλοι εμπόδισαν την ψηφοφορία, αξιώνοντας μεγαλύτερη αναλογική εκπροσώπηση της περιοχής τους σε έδρες στη Βουλή.

Βέβαια, παραμένουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου των 200 εδρών, καθώς και το πώς θα δράσουν μέσα σε αυτό οι ισλαμιστές αλλά και το τι θα γίνει με τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις για μεγαλύτερη αυτονομία των ανατολικών περιοχών της χώρας που διαθέτουν πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα. Ωστόσο το κυρίαρχο αίσθημα των Λιβύων ήταν η ανακούφιση για την ολοκλήρωση των εκλογών.

ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ. Στην Τρίπολη μπορεί η νύχτα να έγινε ημέρα από τα πολλά πυροτεχνήματα αλλά στη Βεγγάζη οι πολίτες πανηγύρισαν ρίχνοντας χειροβομβίδες στη θάλασσα. Ακόμα και στην πατρίδα του Καντάφι, τη Σύρτη, στην οποία σημειώθηκαν μερικές από τις χειρότερες συγκρούσεις των υποστηρικτών του με τις δυνάμεις των ανταρτών, υπήρξε χαρά για τον τερματισμό της διαδικασίας. Πάντως ενώ οι Αρχές ενίσχυσαν την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν οι πολίτες, οπλισμένοι με κάθε είδους περίστροφα και αυτόματα, που περιφρούρησαν τις εκλογές έξω από τα τμήματα.