Δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες σε τέσσερις πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο ενημερωτικού προγράμματος για τον διαβήτη.

Το πρόγραμμα έχει ως κεντρικό σύνθημα «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά» και πραγματοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ).

Γιατροί και ειδικοί του ΕΚΕΔΙ θα βρίσκονται στα Χανιά στις 13-15 Ιουλίου, στην Καβάλα στις 21-23 Σεπτεμβρίου, στη Δημητσάνα στις 12-14 Οκτωβρίου και στην Αθήνα στις 9-11 Νοεμβρίου, για να εξετάσουν τους ενδιαφερόμενους και να τους παραπέμψουν, εάν απαιτείται, για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία.

Το κλιμάκιο του ΕΚΕΔΙ έχει ήδη επισκεφθεί τη Λάρισα, από την οποία άρχισε το όλο πρόγραμμα τον Μάρτιο.

Στα Χανιά, δεύτερο σταθμό των ειδικών, οι δωρεάν μετρήσεις της HbA1c θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, 13 και 14 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ξενοδοχείο Grecotel Kalliston.

Στον ίδιο χώρο, θα γίνονται εξετάσεις την Κυριακή 15 Ιουλίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το Σάββατο 14 Ιουλίου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα για γιατρούς από τις 9.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή 15 Ιουλίου θα διεξαχθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, που θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο ξενοδοχείο.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι μία ουσία του αίματος, που δείχνει πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το σάκχαρο τους τελευταίους 2-3 μήνες.