Σάλος ξέσπασε στην Τουρκία έπειτα από τη δήλωση του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «η άμβλωση είναι φόνος», προκαλώντας διαμαρτυρίες γυναικείων οργανώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει θέτοντας διά νόμου περιορισμούς στις εκτρώσεις.

«Η άμβλωση είναι προϊόν της 12ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ συνδέοντας τις εκτρώσεις με το πραξικόπημα του 1980 στη χώρα. Τη συζήτηση είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στο αν μια γυναίκα σκοτώσει το παιδί στην κοιλιά της ή μετά. «Είναι ένα ύπουλο σχέδιο για να εξολοθρευτεί το τουρκικό έθνος», είπε ο τούρκος Πρωθυπουργός εξαγριώνοντας πολλές γυναίκες, οι οποίες βγήκαν στους δρόμους καλώντας τον να παραιτηθεί.

Πληροφορίες φέρουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να έχει ήδη συζητήσει το θέμα και να έχει καταλήξει στον περιορισμό της νόμιμης έκτρωσης μέχρι την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και όχι τη δέκατη που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες η άμβλωση θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP δεν κατάφερε να συμφωνήσει για το εάν θα επιτρέπεται η άμβλωση έπειτα από βιασμό. «Ακόμη και οι γυναίκες που βιάστηκαν πρέπει να γεννούν», δήλωσε χθες προκαλώντας μεγάλη έκπληξη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αϊχάν Ουστούν.

Πάντως, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Υγείας, επιστημονική ομάδα – η οποία δεν θα αποτελείται μόνο από γιατρούς – θα μελετήσει το θέμα και εντός Ιουνίου θα υποβάλει έκθεση στον Ταγίπ Ερντογάν. Στο μεταξύ, οι πρώτες αντιδράσεις έφτασαν και από τον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πληθυσμού της Τουρκίας Ζαχιντούλ Χιούγκιου προειδοποίησε πως η απαγόρευση της άμβλωσης θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία γυναικών οι οποίες δεν θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη.

Οι φεμινίστριες μπορεί να αντιδρούν αλλά, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, αυτές δεν εκπροσωπούν το σύνολο της Τουρκίας, επικαλούμενη έρευνα του τουρκικού Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ, κατά την οποία το 1991 το 65% των Τούρκων στήριζε την άμβλωση ενώ το 2001 το ποσοστό αυτό μειώθηκε αισθητά.

Χθες σε νέα διαδήλωση στο Εσκίσεχιρ της Δυτικής Τουρκίας συνελήφθησαν επτά γυναίκες. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί και άλλες διαδηλώσεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος που κυριαρχεί είναι χθεσινό άρθρο τουρκάλας δημοσιογράφου με τίτλο «Κι εγώ έκανα έκτρωση». Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, κάθε έκτρωση γίνεται από ανάγκη και είναι ένα τραύμα. «Καμία γυναίκα δεν θέλει να κάνει άμβλωση, κύριοι», γράφει η δημοσιογράφος.