Ακόμη έναν σημαντικό λόγο για να διατηρούμε, μέσω της διατροφής, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα ανακάλυψαν ιταλοί επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνά τους, όποιος έχει χαμηλά επίπεδα της ορμόνης, έχει και μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η μελέτη διεξήχθη σε 200 γυναίκες και τα αποτελέσματά της έρχονται να τονίσουν τη στενή σχέση μεταξύ του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου και των διαφόρων προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από κακή διατροφή, παχυσαρκία, υπέρταση, χοληστερίνη, αλλά τώρα και την ινσουλίνη.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Αντρέα ντε Σέντσι, διευθυντή του τμήματος Ογκολογίας στο νοσοκομείο Γκαλέρια στη Γένοβα, και τον Μπερνάρντο Μπονάνι, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο, στόχος ήταν να γίνει σαφές πως η διατροφή που διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης έχει προστατευτική δράση ως προς την εκδήλωση του καρκίνου. Κι αυτό διότι όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό είναι χαμηλά, το σώμα αρχίζει να καίει το λίπος για να πάρει ενέργεια, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει βάρος μόνο από τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επηρεάζεται η μυϊκή μάζα του σώματος. Επομένως, εάν κάποιος διατηρήσει χαμηλά την παραγωγή ινσουλίνης του για αρκετές ώρες, όχι μόνο κάνει τη δίαιτα πιο αποτελεσματική, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Κάποιοι από τους καρκίνους που έχουν συσχετιστεί με την κακή διατροφή είναι του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος.

ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ. Τα γεύματα που δεν ωθούν το πάγκρεας να παραγάγει ινσουλίνη είναι όλα όσα περιλαμβάνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να καταναλώνει στο πρωινό του γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά, στο μεσημεριανό του ψάρι και σαλάτα και στο δείπνο ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, χωρίς πρωτεΐνες και με άφθονα λαχανικά. Τα τρόφιμα που κρατούν μειωμένη την ινσουλίνη είναι το γάλα με λίγα λιπαρά, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα μήλα. Αυτά που την αυξάνουν είναι το κόκκινο κρέας, το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα σνακ, τα γλυκά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται και η αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε άτομα που έχουν πολύ λιπώδη ιστό, καθώς τα λιποκύτταρα έχουν ιδιαίτερα φλεγμονώδη δράση. Μάλιστα, το σώμα τα αναγνωρίζει και αντιδρά σαν να επρόκειτο για καταπολέμηση λοίμωξης, για την οποία αρχίζει να παράγει μια σειρά από πρωτεΐνες, οι οποίες ως τελικό αποτέλεσμα προκαλούν διάφορες ασθένειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology».