Η Ντομινίκ Μανοτί, 70 ετών, εκτός από συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, είναι καθηγήτρια Σύγχρονης Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Ο DOA (ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ως ακρωνύμιο τα αρχικά του τίτλου της ταινίας «Dead On Arrival») είναι 44 ετών, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και σεναριογράφος. Και οι δύο βραβευμένοι για άλλα έργα τους, πήραν από κοινού το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας για την «Εντιμότατη Εταιρεία» που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2011 από τον εκδοτικό οίκο Gallimard.

Η Μανοτί τοποθετείται πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς ενώ τον DOA, που δηλώνει μεταξύ άλλων λάτρης των κόμικς, του Ντέιβιντ Μπάουι και του Τζέιμς Ελρόι, η κριτική τον χαρακτηρίζει «αναρχικό της Δεξιάς».

Το σχετικά αταίριαστο ετούτο ζευγάρι συμμάχησε αρχικά προκειμένου να φτιάξει το σενάριο ενός σίριαλ για λογαριασμό του καναλιού Canal Plus, στα πρότυπα του βρετανικού «State of Play». Το κανάλι έκανε πίσω, τους προτάθηκε όμως να κάνουν το σενάριο μυθιστόρημα. Το αποτέλεσμα; Ενα δυνατό αστυνομικό για τη σύγχρονη διαπλοκή κράτους – οικονομίας, με κινηματογραφικά, προφανώς, χαρακτηριστικά.

Οι δύο συγγραφείς είπαν σε συνεντεύξεις τους ότι ήθελαν να δείξουν πως η πραγματική λειτουργία της εξουσίας έχει ελάχιστα να κάνει με όσα η κοινωνία μπορεί να δει.

Ως προς τη δυσκολία της από κοινού συγγραφής του βιβλίου, εξήγησαν ότι δεν μοιράστηκαν τα κεφάλαια, αλλά τους χαρακτήρες! Μεταξύ άλλων τον «Σαρκοζί» τον «Στρος-Καν» και άλλα γνωστά πρόσωπα της γαλλικής σκηνής. Ο ένας ήλεγχε τα κείμενα του άλλου και όταν ένας χαρακτήρας που είχε αναλάβει ο ένας συνυπήρχε σε μια σκηνή με χαρακτήρα που είχε αναλάβει ο άλλος, το κεφάλαιο το έγραφε αυτός που είχε τον χαρακτήρα με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτό.

Οπως και να ‘χει, κατάφεραν να φτιάξουν ένα δυνατό μυθιστόρημα δράσης. Και αν έχουν ιδεολογικές διαφορές, είχαν μεταξύ τους έναν κοινό παρανομαστή. Την αποστροφή που νιώθουν και οι δύο για την πολιτική, έτσι όπως ασκείται σήμερα στη Γαλλία.