Η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 6 Μαΐου μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα. Οι αρχηγοί μεγάλων και μικρών κομμάτων δημιουργούν κλίμα πόλωσης και δυσκολεύουν τη συνεννόηση που θα απαιτηθεί την επόμενη ημέρα. Και αυτά σε μια στιγμή όπου τα μαύρα σύννεφα της βαθιάς κρίσης στάθηκαν πάλι πάνω από την Ευρώπη, με την Ισπανία και την Ιταλία να βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο των αγορών.

– Οι κυβερνήσεις στην Ισπανία και στην Ιταλία δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους για να μειώσουν τα ελλείμματα ώστε να αποφύγουν να χτυπήσουν την πόρτα της τρόικας για βοήθεια, όπως συνέβη με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η Μαδρίτη πήρε αμέσως το μήνυμα και ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας 10 δισ. ευρώ, επιπλέον των 27 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

– Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συσπείρωση της βάσης και σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Σήμερα θα τεθεί προς έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο το 80% των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστές ακόμη οι προθέσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου για τις υποψηφιότητες του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

– Αλλά στη γαλάζια πολυκατοικία δεν θα πλήξει κανένας σε αυτές τις εκλογές. Η συμπόρευση του Γιώργου Κύρτσου με τον Γιώργο Καρατζαφέρη μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι, αργά ή γρήγορα, ο 60χρονος εκδότης-δημοσιογράφος θα μεταπηδούσε στον χώρο της πολιτικής. Το βήμα αυτό μάλιστα θα μπορούσε να είχε γίνει χρόνια νωρίτερα, καθώς συχνά-πυκνά «φλέρταρε» με την ιδιότητα του πολιτευτή. Στη Λεωφόρο Συγγρού υποστηρίζουν ότι παρασκηνιακές συζητήσεις για τη συμμετοχή του στις επικείμενες εκλογές είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες και με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 είχε μια θέση στη λίστα και με τους πιθανούς διαδόχους του Πάνου Παναγιωτόπουλου στη θέση του εκπροσώπου της ΝΔ, την οποία είχε τελικώς καταλάβει ο Γιάννης Μιχελάκης.

– Την ίδια ώρα ανοιχτό παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο μετά τις εκλογές άφησε ο Δημήτρης Ρέππας. Παρότι οι αποχωρήσεις υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα κατά τη διετία 2010-2011 έφθασαν στις 50.000, αυτό δεν είναι αρκετό αφού οι υπάλληλοι πλησιάζουν τις 700.000 και οι δανειστές μάς πιέζουν για μείωση του αριθμού χωρίς καθυστέρηση. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πάντως ότι θα επιδιωχθεί ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015, που απαιτεί η τρόικα, να καλυφθεί κυρίως από συνταξιοδοτήσεις και περαιτέρω μείωση των συμβασιούχων.

– Είναι ο πρώτος τραπεζίτης που κάθησε στο σκαμνί. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ομίλου επιχειρήσεων Ασπίς Παύλο Ψωμιάδη. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για τρία κακουργήματα – απάτη, πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου. Η υπόθεση αφορά την πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε για να γλιτώσει το «λουκέτο» η Ασπίς. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ξάφνιασε όταν έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο που εκτελέστηκε παραμονές εκλογών του 2009, ώστε κανένας να μην τολμήσει να τα βάλει με έναν ισχυρό. Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος απολογούμενος υποστήριξε ότι ήταν γνήσια η επίμαχη εγγυητική και επιχείρησε να εμφανιστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης. Η απόφαση αναμένεται μετά το Πάσχα.

– Οι καταναλωτές, πάντως, όσοι μπορούν ακόμη να κάνουν διακοπές, θα πληρώσουν πολύ ακριβά την εκδρομή του Πάσχα. Με την τιμή της βενζίνης να ανεβαίνει συνεχώς – η μέγιστη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε πέντε νομούς – θα γίνει η εφετινή έξοδος, ενώ και αυτή του ντίζελ κίνησης αγγίζει και σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά τα 1,60 ευρώ το λίτρο.

– Μια και ο λόγος για τα καύσιμα, σε νέες πηγές προμήθειας αργού στρέφονται τα ΕΛΠΕ για να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργεί η απόφαση του Ιράν να διακόψει την τροφοδοσία της Ελλάδας, όπως και της υπόλοιπης Ευρώπης με πετρέλαιο. Το μερίδιο του Ιράν στην ελληνική αγορά, που είχε φθάσει στα 100.000 βαρέλια ημερησίως ή στο 25% των εισαγωγών αργού το 2011, καλύπτεται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Β. Αφρικής και τη Ρωσία.