Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της ηπατίτιδας C και στην Ελλάδα, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως 2% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο και οι περισσότεροι από τους φορείς της δεν το γνωρίζουν.

Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν αθόρυβη νόσο, καθώς τις περισσότερες φορές ο ασθενής το καταλαβαίνει όταν έχει υποστεί κίρρωση ή έχει αναπτυχθεί καρκίνος του ήπατος. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα ποσοστά είναι εκρηκτικά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως 70% από τους χρήστες ουσιών, οι οποίοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για το AIDS στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν θετικοί στην ηπατίτιδα C.

Η μετάδοση

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη νόσο αθόρυβη καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα για πολλά χρόνια μέχρι να καταστρέψει το ήπαρ, ενώ ο πάσχων μη έχοντας γνώση μπορεί να μεταδώσει τη νόσο με προϊόντα του αίματος, κοινή χρήση συρίγγων, τη σεξουαλική επαφή ή ακόμη και με άγνωστο τρόπο στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον Στυλιανό Καραταπάνη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος (ΕΕΜΗ), «τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου δείχνουν σαφή αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη διενέργειας προληπτικών ελέγχων. Μόνο 24% των πασχόντων είναι διαγνωσμένοι, ενώ 76% παραμένουν αδιάγνωστοι».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κίνηση φορέων εθελοντισμού Praksis αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης. Βασικό εργαλείο της καμπάνιας αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση), η οποία θα παρέχει πλήρη πληροφόρηση, αλλά και διαφημίσεις στα ΜΜΕ.

Τα συμπτώματα

Στην πρώιμη φάση της η ασθένεια δεν επιφέρει εμφανή συμπτώματα στον οργανισμό φορέα, γι’ αυτό και συνήθως όταν διαγιγνώσκεται έχει προκαλέσει σοβαρού βαθμού βλάβη στο ήπαρ του ασθενούς. Ο συνήθης κύκλος της ασθένειας, από τα πρώιμα στάδια έως την καταστροφή του ήπατος, διαρκεί περίπου 20-30 χρόνια.

Τα πρώτα βασικά συμπτώματα, αν και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον ασθενή, εμφανίζονται συνήθως μερικά χρόνια μετά τη μόλυνση του οργανισμού από τον ιό και περιλαμβάνουν συνεχές αίσθημα κόπωσης, ίκτερο, μικρό πυρετό (δέκατα), πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, ναυτία, τάση προς έμετο, απώλεια όρεξης, απροσδιόριστο πόνο στους κοιλιακούς μυς και σπάνια διάρροια.

Συχνά τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C παρερμηνεύονται ως συμπτώματα γρίπης, που έρχεται και παρέρχεται. Σε πιο προχωρημένα στάδια της ασθένειας τα συμπτώματα γίνονται εμφανέστερα και περιλαμβάνουν το υποκίτρινο χρώμα δέρματος και το πρήξιμο της κοιλιάς λόγω κατακράτησης υγρών (που συνδέονται με ένδειξη σοβαρής βλάβης της λειτουργίας του ήπατος).

«Κοκτέιλ» φαρμάκων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο Ετήσιο Πανασιατικό Ηπατολογικό Συνέδριο που έγινε στην Ταϊπέι και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», κοκτέιλ δύο φαρμάκων της ριμπαβιρίνης και του φαρμάκου με το κωδικό όνομα PSI-7977 (δακλατασβίρη και ασουναπρεβίρη), που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών (Φάση 3) κατάφερε να εκριζώσει τον ιό της ηπατίτιδας C σε ποσοστό 92%.

«Στη μελέτη δεν υπήρξε καμία παρενέργεια και η θεραπεία έγινε στον μισό χρόνο από ό,τι η στάνταρ θεραπεία», λέει ο γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος Δημήτρης Καραγιάννης.

Η μελέτη έγινε σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στην κλασική θεραπεία (ιντερφερόνη – ριμπαβιρίνη) και είχαν μολυνθεί από τον ιό 1Β ή 1Α, ο οποίος ανταποκρίνεται στη σημερινή θεραπεία σε ποσοστά όχι μεγαλύτερα από 45% με θεραπεία ενός έτους.

Νέο χάπι

Μάλιστα, οι νέες ουσίες είναι χάπια (όχι ενέσεις όπως η υπάρχουσα θεραπεία) και αναμένεται να εγκριθούν και να κυκλοφορήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζάκοπς Τζορτζ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, «έχουμε στη φαρέτρα μας φάρμακα για να θεραπεύσουμε τους μισούς ασθενείς, αλλά είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών – πιθανότατα άνω του 90% – θα καταφέρει να ιαθεί πλήρως με τα φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα δύο χρόνια».