Ο Θεμιστοκλής φέτος τελειώνει το Νυχτερινό Λύκειο Ιεράπετρας και θα δώσει Πανελλαδικές. Εχει καθυστερήσει, το ξέρει, αλλά από μικρό παιδί έκανε δουλειές του ποδαριού για να μην επιβαρύνει την πολυμελή οικογένειά του. Πριν από λίγα χρόνια ένα ατύχημα τον έριξε για τα καλά στο κρεβάτι. Κάταγμα ισχίου. Εκεί διάβασε πρώτη φορά για τις μέλισσες. Η αδελφή του, μυημένη στις εναλλακτικές θεραπείες, τον παρακίνησε να καταφύγει στο τσίμπημα των μελισσών για να αποθεραπεύσει μια μικρή αναπηρία που του είχε αφήσει στο δεξί χέρι το ατύχημα. Σήμερα ο Θεμιστοκλής έχει δικά του πιστοποιημένα βιολογικά μελίσσια στο Καλό Χωριό και συνεργάζεται με το Εύμελον, με έναν φίλο του μελισσοκόμο που έχει 200 μελίσσια στον Σταυρό Χαλκιδικής.

Τι σου έμαθαν λοιπόν τα μελίσσια;

Την ομαδικότητα. Αυτό που δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Γιατί αν υπήρχε ομαδικότητα θα πηγαίναμε και καλά.

Ναι αλλά ο κόσμος των μελισσών έχει κηφήνες, έχει βασίλισσες…

Ναι αλλά η βασίλισσα δεν κάθεται. Την ταΐζουν οι εργάτριες και εκείνη γεννά 2.500 αυγά. Αυτή είναι η δουλειά της βασίλισσας.

Και οι κηφήνες;

Και αυτοί κάνουν δουλειά. Ας πούμε το καλοκαίρι με το συνεχές χτύπημα των φτερών εξασφαλίζουν τον αερισμό της κυψέλης. Είναι το φυσικό τους αιρ κοντίσιον δηλαδή.

Εκτός από τις μέλισσες, αγαπάς και το μέλι;

Οι έφηβοι στρατιώτες της Σπάρτης αποσύρονταν για έναν μήνα στον Ταΰγετο όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι. Αυτόν τον μήνα του μέλιτος εγώ τον ζω συχνά.

Πώς πήγε φέτος η παραγωγή;

Μια χαρά. Και τώρα περιμένουμε την παραγωγή του βασιλικού πολτού μόλις ανοίξει ο καιρός.

Πολύ αισιόδοξο σε βλέπω;

Είμαι. Η ζωή είναι ωραία. Το ποτήρι που μας προσφέρει πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο, όχι μισοάδειο.

Στενοχώριες δεν έχεις δηλαδή;

Εχω. Αλλά μια στενοχώρια αν την σκεφθείς θα εξελιχθείς ως άνθρωπος. Εμένα ένα τρακάρισμα και ένας σοβαρός τραυματισμός ήταν η αφορμή να μάθω πολλά πράγματα.

Εννοείς ότι ήταν η αφορμή να ξανασκεφθείς τη ζωή σου;

Δεν δούλευα για δυόμισι χρόνια, έμεινα στο κρεβάτι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μετά πήγα και του είπα «ευχαριστώ που με τράκαρες». Διάβαζα πολλά βιβλία, έμαθα, σκέφθηκα και αξιολόγησα τη ζωή τελείως διαφορετικά.

Και πού κατέληξες;

Οτι πρέπει, όσοι μπορούμε, να επιστρέψουμε στα χωράφια και τη φύση. Να γίνουμε αυτάρκεις. Μόνο όταν ασχολείσαι με τη φύση πλουτίζεις εσωτερικά.

Παίρνει ο κόσμος μέλι αυτή την εποχή;

Μια παίρνει, μια δεν παίρνει.

Και από λεφτά πώς τη βγάζεις;

Ε, όταν δεν έχουμε ευρώ, έχουμε το καερέτι. Ανταλλάσουμε προϊόντα, ανταλλάσσουμε εργασίες και περνάμε καλά.

Καερέτι;

Ναι το είχαν και οι παππούδες μας. Είναι αυτό που λέμε «ψυχικό». Ερχόσουν και μου δούλευες στις ελιές μου δυο μέρες και σου χρωστούσα δυο καερέτια. Και μετά ερχόμουν και εγώ δυο μέρες στις δικές σου ελιές και πατσίζαμε.

Πού αλλού μπορεί να γίνει αυτό εκτός από τις ελιές;

Παντού. Δηλαδή ένα βάζο μέλι είναι δέκα καερέτια. Προσφέρω εγώ το μέλι και μπορεί να πάρω ντομάτες. Και αυτός που έχει ντομάτες βρίσκει μια κοπέλα να κάνει, ας πούμε, φροντιστήριο στα παιδιά του και αντί για ευρώ της δίνει λαχανικά.

Αυτό όμως θέλει μια οργάνωση;

Την έχουμε. Ο καθένας που μετέχει στην ανταλλαγή γράφεται σε ένα τεφτέρι. Ηδη 300 άνθρωποι συναλλάσσονται ήδη με καερέτι. Από την Ιεράπετρα το ξεκίνησαν κάτι παιδιά και τώρα επεκτείνεται στον Αγιο Νικόλαο, τη Σητεία. Και καθημερινά γράφονται και καινούργιοι, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Οταν ανταλλάσσεις ένα προϊόν χωρίς να πιάνεις στα χέρια σου λεφτά νιώθεις καλά. Εγώ έδωσα μέλι και πήρα αυτή τη ζώνη που φοράω. Είναι χειροποίητη. Παίρνω βιολογικά λαχανικά αλλά και μερέντα που φτιάχνει μια φίλη μου. Το μόνο που δεν γίνεται ακόμη είναι να πάρεις καύσιμα με καερέτι αλλά θα το φτιάξουμε και αυτό.

Σε λίγο δεν θα το έχετε ανάγκη

το ευρώ.

Βέβαια. Καθόλου. Και αν φύγουν τα ψεύτικα λεφτά μπορεί να αλλάξουν και οι σχέσεις των ανθρώπων. Να γίνουμε όλοι πιο άνθρωποι. Γι’ αυτό κάνουμε και χαριστικά παζάρια, δηλαδή αν εμένα δεν μου κάνει αυτή η μπλούζα, την πάω και την παίρνει κάποιος άλλος. Οι γυναίκες φτιάχνουν φαγητά. Ο καθένας προσφέρει κάτι. Δηλαδή τα πάντα σιγά σιγά θα γίνονται έτσι, με ανταλλαγές.

Εγώ όμως πώς θα μπορούσα να πάρω το μέλι σου χωρίς να δώσω ευρώ;

Θα το ανταλλάξουμε με εργασία. Δηλαδή εγώ θέλω να μου κάνεις μια σελίδα στο Ιnternet. Κάνει, λέμε τώρα, 200 ευρώ μια απλή σελίδα. Δηλαδή 200 καερέτια. Θα πάρεις από μένα μέλι, 10 καερέτια, από κάποιον λάδι, 50 καερέτια, λαχανικά, αυγά, θα γίνει κύκλος και όλοι θα είμαστε ευτυχισμένοι.