Στις σφοδρές αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών και ιδίως του Νικολά Σαρκοζί προσέκρουσαν τα σχέδια του Βερολίνου για «δημοσιονομική κηδεμονία» της Ελλάδας. Η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ αναγκάστηκε χθες στις Βρυξέλλες να ανασκευάσει, ξεκαθαρίζοντας ότι ο τρόπος παρακολούθησης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να καθορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας. «Νομίζω ότι με αυτές τις ευαίσθητες συζητήσεις είναι σημαντικό να φτάσουμε σε μία απόφαση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας πάντως ότι η εντατική επίβλεψη της Αθήνας συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Τον ενταφιασμό του σχεδίου για τον ορισμό επιτρόπου είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό». Πρόσθεσε δε ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Μέρκελ.

Πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Καγκελάριος είχε σιωπηρή υποστήριξη για το θέμα αυτό από τον ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον σουηδό ομόλογό του Φρέντρικ Ράινφελντ. Ο τελευταίος είπε ότι «καταλαβαίνει» τη γερμανική θέση, ενώ ο Ρούτε – όπως και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – ζήτησε ξανά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Προσερχόμενη στη σύνοδο, η Μέρκελ είχε ήδη δώσει τα πρώτα σημάδια υποχώρησης. «Πιστεύω ότι κάνουμε μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να κάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα, φτάνει η χώρα μας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Είμαι πολύ θυμωμένος για τους (υψηλούς) τόνους» που έχει προσλάβει η συζήτηση για το θέμα, ανέφερε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής χαρακτήρισε «μη αποδεκτή» την πρόταση αυτή «ούτε για την Ελλάδα ούτε για μένα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατά της πρότασης για εποπτεία τάχθηκε επίσης ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν που τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχτεί όρους όπως «επιτηρητής», ενώ κατά της γερμανικής πρότασης τάχθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν.

Ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν ζήτησε να υπάρχει σεβασμός προς όλες τις κυβερνήσεις στην ευρωζώνη και ζήτησε να βρεθεί ένας «κατάλληλος συμβιβασμός».

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι δεν πρέπει η Γερμανία ή άλλες χώρες να δίνουν την εντύπωση ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Τάχθηκε υπέρ της στήριξης της χώρας μας, αν και όπως προσέθεσε η βοήθεια που χορηγείται δεν είναι φιλανθρωπία και οι χώρες που την παρέχουν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη λήψη αποφάσεων.

Πιο καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο προειδοποίησε ότι μια κίνηση τοποθέτησης επιτρόπου απειλεί την ίδια τη δημοκρατία και επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδιαίτερα στην Καγκελάριο, αναφέροντας ότι τέτοιες προτάσεις τις κάνουν μόνο όσοι δεν καταλαβαίνουν από ιστορία και πολιτική.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Φέμπερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Welt» κάλεσε το Βερολίνο να είναι προσεκτικό με τις προτάσεις που κάνει.