Είμαι γυναίκα 32 ετών. Αν και δεν αντιμετωπίζω κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αναρωτιέμαι αν θα ήταν χρήσιμο να κάνω ψυχοθεραπεία για να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η ψυχοθεραπεία και ποια προσέγγιση προτείνετε;

Ψυχοθεραπεία σημαίνει η θεραπεία της ψυχής μέσω του λόγου. Στην κλινική πράξη, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.

Τα είδη των ψυχοθεραπειών είναι πολλά (π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική, ψυχαναλυτική, πελατοκεντρική, συστημική) και πρέπει να παρέχονται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Σημασία δεν έχει τόσο η θεραπευτική προσέγγιση, όσο η ανθρώπινη σχέση εμπιστοσύνης που κτίζεται ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο.

Η ψυχοθεραπεία, όχι ως πανάκεια, αλλά ως διαδικασία αυτογνωσίας που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των εσωτερικών και διαπροσωπικών προβλημάτων, προτείνεται όταν υπάρχουν ψυχοσυναισθηματικά/ ψυχιατρικά προβλήματα (κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκασμοί, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, διαταραχές του ύπνου, ψυχοσεξουαλικά προβλήματα κλπ), διαπροσωπικές δυσκολίες, δισεπίλυτο πένθος, αίσθημα αδιεξόδου, υπαρξιακά διλήμματα, χρόνιο αίσθημα μοναξιάς και ανάγκη για επικοινωνία.

Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νόσου ή ενός συμπτώματος για να πάτε σε ψυχολόγο. Η ανάγκη κατανόησης του εαυτού και εσωτερικής «τακτοποίησης» της προσωπικής σας διαδρομής και της ιστορίας σας είναι σημαντικά κίνητρα από μόνα τους.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποβεί όχι μόνο ένα θεραπευτικό εγχείρημα αλλά και ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr