Τρόπους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και να προχωρήσει η συνεργασία στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση, η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες κι από τις δύο πλευρές – διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, εστιάστηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, ο ρώσος Πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν «για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν». Συμφώνησαν δε να βρίσκονται σε επαφή. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ αναλυτική συζήτηση έγινε και για τις προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά, η οποία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τα προσκόμματα που θέτει στις επενδύσεις η ελληνική γραφειοκρατία, φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ρώσος Πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθστριμ, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει πριν από το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι μέχρι τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις – για τις ποσότητες, τις διαδρομές κ.λπ. – θέμα που συζητήθηκε νωρίτερα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο του ΔΣ της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ. Σημειώνεται ότι ο Σάουθστριμ σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δυο αντιπροσωπειών, η ρωσική πλευρά έβαλε στο τραπέζι την ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία. Σαμαράς και Πούτιν συζήτησαν και τις δυσκολίες που συναντά το έργο του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το οποίο στην ουσία έχει παγώσει με ευθύνη του βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να προχωρήσει το έργο. Η ελληνική πλευρά έθεσε, μεταξύ άλλων, ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου σημειώνεται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.