Ιωάννης Μάνος, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής: Λίγες μέρες πριν, επιβεβαιώσαμε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο το περιεχόμενο της εκδήλωσης που το Μέγαρο του είχε προτείνει για να τιμήσει το σήμερα και το αύριο του έργου του. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα συνομιλούσε στις 31 Μαΐου με τον Βιμ Βέντερς για την παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική κρίση, για τις τέχνες και τον κινηματογράφο, ενώ θα παρουσιάζαμε και την ταινία του το «Βλέμμα του Οδυσσέα». Η εκδήλωση αυτή θα γίνει. Θα διοργανώσουμε ένα διεθνές συμπόσιο στη μνήμη του και θα παρουσιάσουμε ταινίες του. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει προσωπικότητες αυτής της πνευματικής και καλλιτεχνικής εμβέλειας.

Ελένη Καραΐνδρου: Ενας μεγάλος ποιητής τού κινηματογράφου κι ένας στοχαστής πάνω στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων έφυγε χωρίς αποχαιρετισμούς για το τελευταίο του ταξίδι. Η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή, το ίδιο και ολόκληρος ο κόσμος. Ισως η τελευταία εμβληματική μορφή στον χώρο του κινηματογράφου έφυγε πάνω στη στιγμή της δημιουργίας του, την ώρα που ολοκλήρωνε ένα από τα πλάνα της καινούργιας του ταινίας και βυθισμένος στις σκέψεις του, στο όραμά του, παραδόθηκε στην ακαταμάχητη μοίρα του. Οι οκτώ ταινίες του για τις οποίες έγραψα μουσική και τα χρόνια που συνεργαστήκαμε μού χάρισαν ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας, με προίκισαν με πλούσιες εμπειρίες και αποτελούν για μένα ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τη συνάντησή μας και απέραντη θλίψη για την ξαφνική αναχώρησή του. Θα είναι πάντα παρών για ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι οι ταινίες του θα αγαπηθούν ακόμα πιο πολύ από τις επόμενες γενιές, γιατί όπως όλοι οι ποιητές ανήκει στο μέλλον.

Mίκης Θεοδωράκης: Πολύ μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο, για την τέχνη και για την Ελλάδα.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: O Aγγελόπουλος είναι από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου διότι μας έδωσε την εκδοχή μιας άλλης Ελλάδας που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε. Με μια βαθιά ιστορική και εικαστική ματιά αποκάλυψε τις πληγές της Ελλάδας με υπαινικτικό και υπέροχο τρόπο.