Ρήγμα στην κυβέρνηση προκάλεσε η χθεσινή αρνητική θέση της Νέας Δημοκρατίας και του

ΛΑΟΣ να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθεί ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Τόσο η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά όσο και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου και ιδιαίτερα για τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα αποφυλάκισης ακόμη και σε κρατουμένους με ποινή μέχρι και 10 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της καταδίκης τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μείωσε κατά το μισό – από δώδεκα σε έξι μήνες – τον χρόνο που οι ποινές παραγράφονται με εξαίρεση τα αδικήματα που αφορούν παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος.

Υπέρμαχος του σχεδίου νόμου – για το οποίο κατ’ αρχήν εμφανίστηκαν θετικοί οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ και Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ο υπουργός Δικαιοσύνης, με το επιχείρημα ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας εμφανίζουν υπερπληθυσμό που ανέρχεται σήμερα στους 12.500 κρατουμένους, είπε: «Δεν χωράνε λαϊκισμός ή μικροκομματικές σκοπιμότητες… Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ηθικό… Δηλαδή είναι καλό να κοιμούνται στο πάτωμα δύο και τρεις κρατούμενοι ή στην κουκέτα αγκαλιά;».

Μάλιστα ο Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε το παράδειγμα διευθυντή φυλακών, ο οποίος – όπως είπε – αρνήθηκε χθες να παραλάβει 12 καταδικασθέντες με μεγάλες ποινές επειδή δεν «είχε πού να τους βάλει»!

Σημείο τριβής με τη ΝΔ και τον

ΛΑΟΣ αλλά και με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη αποτέλεσε η ευνοϊκότερη ρύθμιση για τους φυλακισμένους, που ορίζει στα δέκα χρόνια το δικαίωμά τους να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.

Κι ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδοντας να αμβλύνει τις αντιρρήσεις διαβεβαίωσε ότι η διάταξη δεν αφορά εμπόρους ναρκωτικών καθώς «υπάρχουν επιμέρους πολύ αυστηρότεροι όροι» και πως «η απόλυση θα γίνεται υπό όρους με τον εισαγγελέα να θέτει αυστηρούς περιοριστικούς όρους», ο Χάρης Καστανίδης εξέφρασε σοβαρότατες ενστάσεις υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις είναι καλύτερες από τις εισαγόμενες, για ορισμένες από τις οποίες προέβλεψε πως ίσως εγείρουν και θέματα αντισυνταγματικότητας.