Κοντά σε συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους βρισκόταν χθες η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών της χώρας (IIF) την ώρα που ξεκινούσε και επίσημα ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης.

Με βάση τις χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις, η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους όρους ανταλλαγής των ομολόγων αναμενόταν έως τη Δευτέρα.

Ο στόχος είναι τη μέρα αυτή στη συνεδρίαση του Eurogroup να δοθεί το πράσινο φως από τους εταίρους μας ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τους μισθούς, τις επικουρικές, τα κλειστά επαγγέλματα, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και τα άλλα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Για τους μισθούς πάντως η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει το πάγωμά τους για μία τριετία χωρίς να θιγούν οι κατώτατες αποδοχές και τα δώρα. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τα οποία θα κληθούν να υπογράψουν το νέο Μνημόνιο ως προαπαιτούμενο για τη νέα οικονομική βοήθεια.

Ενα σχετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξης του 4% μεσοσταθμικά, για τα νέα κουρεμένα ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τα παλιά, ανέφεραν χθες οι πληροφορίες ότι προβλέπει η συμφωνία, στην οποία συνέκλιναν – αλλά δεν είχαν οριστικοποιήσει – κυβέρνηση και τράπεζες.

Παρά την κατ’ αρχάς συμφωνία, το θρίλερ της διαπραγμάτευσης παρέμενε ζωντανό, καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είχε ικανοποιηθεί και επέμενε να ζητά πρόσθετες διασφαλίσεις ότι μετά το κούρεμα το χρέος θα είναι βιώσιμο. Ετσι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν σε επιμέρους τεχνικά θέματα, όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πεισθούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου και να δώσουν το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες χθες για τον λόγο αυτό.

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν στα επιμέρους τεχνικά θέματα προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία ώς τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Το επιτόκιο αποτέλεσε το αντικείμενο της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης, αφού – εφόσον οριστικοποιηθεί τελικά στο 4%- οδηγεί σε απώλειες των τραπεζών της τάξης του 65-70% σε όρους «καθαρής παρούσας αξίας» των ομολόγων τους, όπως οι ίδιες την μετρούν.

Μέχρι αργά το βράδυ ανοιχτό ήταν και το ενδεχόμενο να συμμετάσχει τελικώς στο κούρεμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διακρατεί ομόλογα 55 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μείωση του χρέους θα είναι μεγαλύτερη και ίσως αρθούν έτσι και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, πολλά μέλη του οποίου έχουν ήδη υποστηρίξει τη συγκεκριμένη λύση.

ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ. Τα άλλα χαρακτηριστικά της κατ’ αρχήν συμφωνίας στην οποία φαίνονταν να καταλήγουν χθες οι δυο πλευρές ήταν τα εξής:

– Τα παλαιά ομόλογα θα κουρευτούν σε όρους ονομαστικής αξίας κατά 50%, ενώ έναντι του 35% της αξίας των παλαιών ομολόγων οι τράπεζες και οι άλλοι ομολογιούχοι θα πάρουν τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και έναντι του 15% θα πάρουν ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και όχι μετρητά, όπως συζητιόταν αρχικώς.

– Τα νέα κουρεμένα ομόλογα θα έχουν 30ετή διάρκεια, 10ετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο που θα βαίνει αυξανόμενο συν τω χρόνω. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που συζητιόταν χθες προέβλεπε επιτόκιο 3,5% για την περίοδο ώς το 2014, 3,9% ώς το 2020 και 4,6% μετά το 2021. Μετά το 2021 ενδέχεται να προβλέπεται και ρήτρα με βάση την οποία το επιτόκιο θα αυξάνεται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης.

– Τα νέα κουρεμένα ομόλογα θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, κάτι που καθιστά πρακτικά αδύνατο το νέο κούρεμά τους.

Ο χθεσινός γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε το μεσημέρι, με συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Αργότερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ευρωζώνης ενώ το βράδυ επρόκειτο να ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση με τον Πρωθυπουργό. Η αγωνία είχε φθάσει και πάλι στο κατακόρυφο χθες το απόγευμα καθώς δεν είχαν καμφθεί οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ και υπήρχε κίνδυνος νέας εμπλοκής μετά την ανάλογη που είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κ. Νταλάρα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα καθώς η χώρα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία με τους επιμέρους ομολογιούχους για το κούρεμα, κάτι που προϋποθέτει γραφειοκρατική δουλειά περίπου ενός μηνός. Επίσης, πρέπει να υπογραφεί το νέο Μνημόνιο με την τρόικα και η νέα δανειακή σύμβαση ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση της.