«Καθοριστική» για την ύπαρξη της κυβέρνησης Παπαδήμου αποδείχθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, αν δεν υπήρχε η κοινή δήλωση απόλυτης στήριξης στην κυβέρνηση και στο έργο που επιτελεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ο Λουκάς Παπαδήμος θα επανεξέταζε συνολικά τη στάση του απέναντί τους, και πιθανώς και τη θέση του ως Πρωθυπουργού της χώρας.

Πληροφορίες από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν σχετικά ότι τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός είχε προβληματιστεί έντονα από τα φαινόμενα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης και τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται είτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε από τον φιλικό της Τύπο, ακόμη και από μέσα τα οποία έχουν ευθεία αναφορά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Το κύριο όμως πρόβλημά του ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δέχονταν επιθέσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι παράλληλα εκδήλωναν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν νομοσχέδια ή διατάξεις νομοσχεδίων που είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ». Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι «υπονομεύεται» και «δεν πάει άλλο». Στο πνεύμα αυτό συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, το μεσημέρι της Πέμπτης. Υπό το πρίσμα των εντυπώσεων που έχει αποκομίσει, όπως και των εμπειριών που έχει πλέον έπειτα από δύο μήνες διακυβέρνησης της χώρας, προχώρησε στη σύνταξη του πολιτικού κειμένου των δέκα σημείων, το οποίο έθεσε υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη της Πέμπτης. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπροστά στις αντιδράσεις που είχε το κείμενο τελικά το απέσυρε προς περαιτέρω επεξεργασία, έχει σημασία το ότι για πρώτη φορά έθεσε με τόση ένταση το θέμα της στήριξής του στους πολιτικούς αρχηγούς και, όπως λέγεται, «τους έφερε προ των ευθυνών τους».

Με αδιευκρίνιστο εκ των πραγμάτων αν ο Λουκάς Παπαδήμος θα έφτανε και ως την παραίτηση, είναι βέβαιο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν το «μήνυμα», αν και στην πράξη θα φανεί πώς το αποκωδικοποίησε ο καθένας. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, στη συζήτηση που ακολούθησε αντέδρασε έντονα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου του έφερε ως παράδειγμα τη στάση των βουλευτών του κόμματός του απέναντι στην κυβέρνηση. «Δεν είσαι ενημερωμένος, όλοι οι βουλευτές μας ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο» του αντέτεινε. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι πραγματικό, αν και οι τριβές στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ υπουργών προερχόμενων από διαφορετικά κόμματα έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με το αρχικό διάστημα της κυβέρνησης.