Koρυφώνεται τις επόμενες ημέρες η αγωνία για την τύχη της χώρας, καθώς από μια κλωστή κρέμεται η επιτυχία ή αποτυχία της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για το κούρεμα των ομολόγων (PSI), ενώ με άγριες διαθέσεις έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τρόικα για τη διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου θα ταξιδέψουν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, όπου θα παραστούν σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα υποβάλουν – και θα υποστηρίξουν – επίσημο αίτημα χρηματοδότησης της χώρας, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ, για την οποία – σημειωτέον – έχει δεσμευθεί μέχρι στιγμής μόνο η ευρωζώνη. Επίσης, στόχος των δυο αξιωματούχων είναι να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του ΔΝΤ για μια συμβιβαστική λύση με τους τραπεζίτες στο θέμα των επιτοκίων των νέων κουρεμένων ομολόγων, που αποτέλεσε την αιτία της διακοπής των διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή.

Το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει προσχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σκληρές θέσεις, καθώς οι τεχνοκράτες του διαπιστώνουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακόμη και μετά το κούρεμα του 50%, ίσως δεν είναι βιώσιμο. Προκειμένου να μπορεί να δικαιολογήσει, λοιπόν, έναντι των μελών του τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας – και σε διαφορετική περίπτωση τη διακοπή της -, πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα και αυστηρότερα μέτρα. Ετσι, στη διαπραγμάτευση για το PSI προσήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρόταση για επιτόκιο 2% (που οδηγεί σε κούρεμα με την ψιλή για τους ομολογιούχους), την ώρα που οι τραπεζίτες είχαν προσέλθει με «τελική πρόταση», όπως τη χαρακτήριζαν, για 5,1%.

Στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός έπεισε τους τραπεζίτες να αποσύρουν τον χαρακτηρισμό «τελική» από την πρότασή τους, ενώ το ΔΝΤ ανέβασε το προτεινόμενο επιτόκιο λίγο κάτω από το 4%, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει άλλα περιθώρια οπισθοχώρησης», υποστήριζε χθες υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν πιθανότατα την Πέμπτη, αν όχι την Τετάρτη.

Κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να εξασφαλίσει στο πλαίσιο του PSI ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής. Το ΔΝΤ θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο μόνο αν η συμμετοχή φτάσει το 90%. Σε περίπτωση εθελοντικής συμμετοχής γύρω στο 75% θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα ενεργοποιήσει ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs) για το υπόλοιπο 25%. Αυτό – αν γίνει – θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI. Aν όμως δεν υπάρξει παρά ελάχιστη εθελοντική συμμετοχή, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτές οι ρήτρες και τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα χρεοκοπίας.

Oλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν εντός της εβδομάδας καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ομόλογο των 14,5 δισ. που λήγει στις 20 Μαρτίου.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Φτάνουν τις επόμενες μέρες για να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο, πιθανότατα την Παρασκευή, εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα. Δεδομένου ότι η δόση φτάνει τα 89 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για σκληρή μάχη.