Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι από όσους χάνουν πολλά κιλά λόγω δίαιτας δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν για πολύ το νέο, χαμηλό βάρος τους και σχετικά εύκολα παίρνουν ξανά όλα ή τα περισσότερα κιλά που έχασαν.

Οι επιστήμονες ξέρουν εδώ και δεκαετίες ότι το σώμα επιδέχεται πολλές ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές όσο βρίσκεται σε δίαιτα. Τώρα όμως, μια ομάδα αυστραλών ερευνητών ανακάλυψε κάτι καινούργιο. Εναν ολόκληρο χρόνο μετά τη διακοπή της δίαιτας, ο οργανισμός των εθελοντών εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται σαν να έκαναν ακόμα δίαιτα και αγωνιζόταν να ανακτήσει τα χαμένα κιλά.

Το σώμα τους συμπεριφερόταν σαν να λιμοκτονούσε και κατέβαλλε υπερπροσπάθεια για να ξανακερδίσει το προηγούμενο βάρος του.

Τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, παρέμεναν αυξημένα κατά 20% στο αίμα τους, ενώ αυτά του πεπτιδίου ΥΥ το οποίο καταστέλλει την πείνα ήταν αφύσικα χαμηλά. Χαμηλότερα παρέμεναν και τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που καταστέλλει την πείνα και αυξάνει τον μεταβολισμό.

Εκτός φυσιολογικών ορίων παρέμεναν και τα επίπεδα άλλων ορμονών, οι οποίες σχετίζονται με την πείνα και τον μεταβολισμό. Με άλλα λόγια, ήταν σαν το αδυνάτισμα να είχε θέσει τον οργανισμό τους σε μια μοναδική μεταβολική κατάσταση, κάτι σαν μεταδιαιτητικό σύνδρομο, που τον έκανε να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από ό,τι αν δεν είχε κάνει δίαιτα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας». Επικεφαλής της είναι ο Τζόζεφ Προϊέτο που επί 15 χρόνια βοηθάει ανθρώπους να αδυνατίσουν στην κλινική αδυνατίσματος που διατηρεί στην Αυστραλία.

Οι περισσότεροι πελάτες του όμως, παρότι έχαναν πολλά κιλά, τα ξανάπαιρναν ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Στη μελέτη του σε 50 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, ο ειδικός ανακάλυψε ότι «υπάρχει συντονισμένος, αμυντικός μηχανισμός με πολλαπλές συνιστώσες, οι οποίες έχουν κοινό στόχο την ανάκτηση των χαμένων κιλών. Το εύρημα αυτό πιστεύω ότι εξηγεί τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των προγραμμάτων αδυνατίσματος».

«Οσοι θέλουν να χάσουν πολύ βάρος, πρέπει να ξέρουν ότι θα παλέψουν εναντίον ενός βιολογικού συστήματος που θα προσπαθεί επί χρόνια να ακυρώσει τον αγώνα τους», προσθέτει ο Ρούντολφ Λάιμπελ, ερευνητής της παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.