Σκληραίνει το πόκερ για το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών της χώρας αφενός και της κυβέρνησης – σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ – αφετέρου, καθώς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης καθορίζει κέρδη και ζημιές των δύο πλευρών για τα επόμενα 30 χρόνια χωρίς περιθώριο διόρθωσης εκ των υστέρων.

Σε μια κλιμάκωση της πίεσης οι τραπεζίτες του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ανακοίνωσαν χθες, μετά τη δίωρη συνάντηση των επικεφαλής τους Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι ορισμένα κρίσιμα θέματα παραμένουν άλυτα και πρόσθεσαν ότι «ο χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία τελειώνει».

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ χθες συζητήθηκαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε επίπεδο ευρωζώνης, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζανιά.

Οπως επισημαίνεται από τραπεζικές πηγές, η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να προλάβει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η ανταλλαγή των ομολόγων, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα και να μπορεί να πληρωθεί το ομόλογο των 14,5 δισ. που λήγει στις 20 Μαρτίου. Η πίεση του IIF απευθύνεται κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το τελευταίο επιδιώκει να μεγαλώσει το ποσοστό του κουρέματος για να εξασφαλίσει ότι το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα είναι βιώσιμο. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα συναινέσει το ΔΝΤ στη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του ΙΙF σημειώνει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει υποστήριξη από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες σε μια οικειοθελή συμφωνία, επικαλούμενο μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις στην αρχή της εβδομάδας της Καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Κρίσιμο στοιχείο πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι κυρίως το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα, 30ετούς διάρκειας, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά. Οπως είναι γνωστό, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι το κούρεμα θα είναι 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, με το υπόλοιπο 35% να ανταλλάσσεται με νέα ομόλογα και το 15% να εξοφλείται με μετρητά.

Η πρόταση των τραπεζιτών προβλέπει επιτόκιο «λίγο κάτω από 5%» για την περίοδο έως το 2020 και υψηλότερο μετά, με δυνατότητα προσαύξησης ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα. Αυτό το ποσοστό είναι προφανώς υψηλό για την Ελλάδα που θέλει, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, να απαλλαγεί από τον βρόχο των υψηλών δαπανών τόκων και να μην αποδειχθεί δώρον άδωρον το κούρεμα.

Οπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αν η συμμετοχή είναι χαμηλή, ίσως χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια από την πλευρά των εταίρων της χώρας, δηλαδή την τρόικα, για να καλυφθεί το κενό.