Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς, σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό με αποτέλεσμα πολλές κλινικές ανά την χώρα να υπολειτουργούν.

Όπως κατήγγειλε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δεν έχουν οριστεί στα νοσοκομεία της χώρας Διοικητικά Συμβούλια, με συνέπεια να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών μονάδων αλλά και να μην είναι δυνατή –σε αρκετές περιπτώσεις – η επαρκής προμήθεια των νοσοκομείων.

«Ψαλίδι» όμως έχει μπει και στο κονδύλι των εφημεριών (πέρσι άγγιζε τα 400 εκατομμύριά, φέτος όμως έχει πέσει στα 370 εκατομμύρια) με αποτέλεσμα οι ενεργείς εφημερίες να μετατρέπονται σε εφημερίες ετοιμότητας, ανεξαρτήτως των αναγκών.

Το πρόβλημα όμως, των εφημεριών και της αντιμετώπισης των ασθενών οξύνεται ακόμη περισσότερο εξ’ αιτίας της έλλειψης σε προσωπικό. Είναι ενδεικτικό έγγραφο που βρίσκεται στα χέρια της Διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκιδικής, σύμφωνα με το οποίο στις 17, 20 και 31 Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος, συνεπώς δεν θα μπορούν να υποβληθούν ασθενείς σε χειρουργείο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας: σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βαρνάβας ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Πατησίων, «Σισμανόγλειο», Ρεθύμνου, Ρίου, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Λευκάδας και 7ο ΙΚΑ.

Ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο για «κατάρρευση του ΕΣΥ» εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου κατά την οποία η δημόσια υγεία αποτελεί μονόδρομο για την πλειονότητα των πολιτών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο νοσοκομείο Πατησίων ειδικευόμενοι παθολόγοι και αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζουν στην εφημερία καρδιολογικά περιστατικά.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό οι γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις βλάβες στα μηχανήματα για διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχουν υπογραφτεί τα συμβόλαια συντήρησης. Έτσι, για παράδειγμα το νοσοκομείο έμεινε επί ένα μήνα χωρίς υπέρηχο, ο αξονικός τομογράφος μια δουλεύει και μία όχι, ενώ οι γιατροί πρόσφατα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών με φορητό ακτινολογικό μηχάνημα.