Αυτές τις μέρες, η Λάουρα Ντέκερ βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού. Λέει πως κάνει πολλή ζέστη, πως το σκάφος της είναι σωστός φούρνος και γι’ αυτό κοιμάται τη μέρα και ταξιδεύει τη νύχτα. Είναι πολύ ωραία τη νύχτα στον ωκεανό, «με τη θάλασσα φωτισμένη από το φεγγάρι και εκατομμύρια αστέρια εκεί πάνω», γράφει στο ημερολόγιό της. Οταν φυσάει άνεμος, «η Guppy γίνεται ευτυχισμένη», διαβεβαιώνει η 16χρονη που μιλάει για το δικάταρτο ιστιοφόρο της των 11,5 μέτρων σαν να είναι ζωντανό. Στον χάρτη η θέση της είναι ένα σημείο στην μπλε απεραντοσύνη ανάμεσα στη Γουιάνα και τη Σιέρα Λεόνε. Προς τα τέλη του μήνα, η 16χρονη Λάουρα αναμένεται να φθάσει στο νησί Σεντ Μάαρτεν στις Αντίλλες, απ’ όπου ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2011 για να κάνει τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο. Σε πείσμα πολλών, με πρώτες τις Αρχές της Ολλανδίας.

Πράγματι, πριν από δυόμισι χρόνια έμοιαζε να μην έχει καμιά ελπίδα. Οταν τον Αύγουστο του 2009 ανακοίνωσε, έχοντας στο πλευρό της τον πατέρα της, την πρόθεσή της να κάνει ολομόναχη τον γύρο του κόσμου, οι ολλανδικές Αρχές αποφάσισαν να αντιταχθούν στα σχέδιά της αφενός εξαιτίας του κινδύνου για την έφηβη, αφετέρου επειδή θα έχανε τα μαθήματά της και η εκπαίδευση στην Ολλανδία είναι υποχρεωτική ώς τα 16. Η κοινή γνώμη αντέδρασε επίσης, οι γονείς της Λάουρας άρχισαν να κλονίζονται, όμως η ίδια δεν είχε ποτέ την παραμικρή αμφιβολία. Είχε άλλωστε γεννηθεί στο ιστιοφόρο των γονιών της, όταν ταξίδευαν στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας. Για να μάθει να περπατάει πιανόταν από τα σχοινιά του σκάφους, στα 6 της ήξερε να το μανουβράρει, στα 10 είχε μάθει να ταξιδεύει στην ανοιχτή θάλασσα και στα 11 της οδήγησε ένα ιστιοφόρο από την Ολλανδία στην Αγγλία.

Ομως το φθινόπωρο του 2009, το Γραφείο Υποθέσεων Ανηλίκων δικαίωσε το στρατόπεδο του «όχι». Η Λάουρα απάντησε «δραπετεύοντας» στο Σεντ Μάαρτεν. Συνελήφθη από την Αστυνομία και, όταν επέστρεψε στο σπίτι της, την περίμενε μια νέα δικαστική απόφαση που της επέτρεπε να αποπλεύσει με την προϋπόθεση ότι θα συνέχιζε να παρακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα μέσω ενός ον-λάιν προγράμματος διδασκαλίας για ολλανδόφωνα παιδιά στο εξωτερικό. Σήμερα η αρμόδια ολλανδική Αρχή λέει πάντως πως η έφηβη δεν παρακολούθησε όπως θα έπρεπε τα μαθήματα στη διάρκεια του διάπλου της.

Η Λάουρα Ντέκερ είναι σήμερα 16 ετών και 114 ημερών. Δεν τίθεται πλέον θέμα ρεκόρ όσον αφορά το ταξίδι της, αφού το Βιβλίο Γκίνες και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ιστιοπλοϊκών Αγώνων αποφάσισαν να μην αναγνωρίζουν πια ρεκόρ για τους «πιο νέους» ιστιοπλόους ώστε να μην ενθαρρύνουν επικίνδυνες απόπειρες. Στη Λάουρα θα μείνουν μόνο η εμπειρία και η χαρά του ταξιδιού.