Ολοένα και πιο επιθετικές γίνονται οι αντιδράσεις του Ιράν στον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό που του έχει επιβληθεί από τη Δύση με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και οι δύο ειδήσεις που έφτασαν χθες από την Τεχεράνη, ενόσω ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε ήδη ξεκινήσει από τη Βενεζουέλα αυτό που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «γύρο των τυράννων» και «απελπισμένη αναζήτηση φίλων» στη Λατινική Αμερική, ανήκουν στο είδος εκείνο που ενθαρρύνει τις εκτιμήσεις περί δυσοίωνων εξελίξεων στον ορίζοντα. Η Τεχεράνη καταδίκασε, για πρώτη φορά, σε θάνατο έναν αμερικανό πολίτη, τον οποίο κατηγορεί για κατασκοπεία. Παράλληλα, ξεκίνησε τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, και μάλιστα σε ποσοστό 20%, σε ένα υπόγειο μπούνκερ, το οποίο έχει κατασκευαστεί μέσα σε βουνό, κοντά στην ιερή πόλη Κομ, και προστατεύεται από αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων.

Εντονη ήταν και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία χαρακτήρισε «περαιτέρω κλιμάκωση των ιρανικών παραβιάσεων» τις νέες εργασίες εμπλουτισμού και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του Αμίρ Μίρζα Χεκμάτι, ενός 28χρονου πρώην διερμηνέα του αμερικανικού Στρατού με διπλή – αμερικανική και ιρανική – υπηκοότητα, αρνούμενη τις εις βάρος του κατηγορίες για κατασκοπεία. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Χεκμάτι συνελήφθη προ τεσσάρων μηνών, ενόσω επισκεπτόταν τους παππούδες του στο Ιράν. Το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης που τον καταδίκασε σε θάνατο τον περιέγραψε ως «μοαρέμπ» (εχθρό του Θεού) και «μοφσέντ» (διεφθαρμένο επί της Γης). Μέσα Δεκεμβρίου, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει μαγνητοσκοπημένη «ομολογία» του, όπου ο Χεκμάτι εμφανιζόταν να αναγνωρίζει την εμπλοκή του σε συνωμοσία με σκοπό τη διείσδυση στο ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών. Δεν είναι ο πρώτος Αμερικανός που συλλαμβάνεται στο Ιράν για κατασκοπεία – είναι όμως ο πρώτος στον οποίο επιβάλλεται θανατική ποινή. Αν και η ποινή αυτή μπορεί να ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Και πολλοί αναλυτές, όπως ο Γκάλα Ριάνι, θεωρούν πιθανότερο «να χρησιμοποιήσει το Ιράν τον Χεκμάτι – όπως έχει κάνει και σε παλαιότερες ανάλογες υποθέσεις – ως πιόνι στη διαμάχη του με τις ΗΠΑ».

Λάδι στην ίδια αυτή διαμάχη με τη Δύση ρίχνει η επιβεβαίωση, από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, πως το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση για δύο λόγους: αφενός διότι το ουράνιο εμπλουτίζεται εκεί σε ποσοστό 20%, πολύ υψηλότερο από το 3,5% που γίνεται στο κύριο ιρανικό εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ. Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως χρειάζεται ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20% για έναν αντιδραστήρα της που παράγει ιατρικά ραδιοϊσότοπα. Με τον τρόπο αυτό όμως μειώνονται τόσο ο χρόνος όσο και η προσπάθεια που απαιτούνται για την παραγωγή ουρανίου κατάλληλου για χρήση σε πυρηνικά όπλα. Και επιπλέον, όπως έσπευσε να δηλώσει ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Φερεϊντούν Αμπασί, «ο εχθρός δεν έχει τη δυνατότητα να πλήξει» το υπόγειο μπούνκερ. «Αν το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο στο Φορντό», σχολίασε με νόημα ο Μαρκ Χιμπς από το Ιδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη, «αυτό μπορεί να μειώσει χρονικά το περιθώριο που έχουν οι 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) να μεταπείσουν το Ισραήλ ώστε να μην αναλάβει στρατιωτική δράση».