Η ελληνική κρίση χρέους, έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα, επανέρχεται δριμύτερα στην ημερήσια διάταξη της ευρωζώνης. Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο αναμένεται να εξετάσουν και την ελληνική πτυχή υπό το βάρος δημοσιευμάτων και εκτιμήσεων ότι η συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% είναι ήδη ανεπαρκής.

«Αποστολή αδύνατη» αποφαίνεται το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στη σημερινή του έκδοση και επικαλείται εσωτερικό «σημείωμα», σύμφωνα με το οποίο «η τρόικα απαιτεί αναπροσαρμογή των βασικών συστατικών του προγράμματος εξυγίανσης που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο». Σύμφωνα με το περιοδικό, το εσωτερικό έγγραφο – σημείωμα της τρόικας βλέπει τρεις δυνατότητες: «Οι Ελληνες ή θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία ή οι ιδιώτες πιστωτές να παραιτηθούν από το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους ή τα κράτη – δανειστές να χορηγήσουν υψηλότερα δάνεια». Διαπιστώνεται επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε». Με δεδομένες τις αρνητικές προοπτικές για την πορεία της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα σημειώνεται ότι «η υπόσχεση περί είσπραξης περισσότερων φόρων δεν υλοποιείται επαρκώς, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι κατώτερα των προσδοκιών». Η διαπίστωση ότι η χώρα δεν πετυχαίνει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους και ότι οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα έχουν κολλήσει αφήνουν πλέον ανοιχτό το ερώτημα εάν είναι αναπόφευκτο ένα «γενικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Με τη συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί σήμερα στο Βερολίνο αρχίζει ο ευρωπαϊκός μαραθώνιος του 2012 για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στην Καγκελαρία έχει στόχο την προετοιμασία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα συγκληθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο είναι η συγκεκριμενοποίηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου με το οποίο επιβάλλεται κατ’ αρχάς στις χώρες της ευρωζώνης σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία. Το νέο σύμφωνο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν προχωρήσει αρκετά, σε βαθμό που παράγοντες του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο να εκτιμούν ότι οι υπογραφές θα μπορούσαν να μπουν ήδη στην έκτακτη σύνοδο στα τέλη Ιανουαρίου. Επειδή η Βρετανία αρνήθηκε να συναινέσει στην αλλαγή των Συνθηκών, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα είναι διακρατική σύμβαση των υπολοίπων χωρών-μελών που συμφωνούν και θα λειτουργεί παράλληλα με τη Συνθήκη της Λισαβώνας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέρκελ και Σαρκοζί θα συζητήσουν επίσης και το σκέλος της αναπτυξιακής προοπτικής της ΕΕ που είναι και στην ατζέντα και της συνόδου κορυφής σε μερικές εβδομάδες. Για τον Νικολά Σαρκοζί που δίνει τη μάχη της επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, το σκέλος αυτό είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να δείξει στους γάλλους ψηφοφόρους ότι δεν τον σέρνει από τη μύτη η Μέρκελ. Πολιτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης στην ΕΕ θέλει στο μεταξύ και η Μέρκελ μολονότι η γερμανική οικονομία είναι και θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά σε ανοδική τροχιά, σε αντίθεση με τις οικονομίες των υπόλοιπων εταίρων που απειλούνται με στασιμότητα και ύφεση. Για τη γερμανίδα Καγκελάριο είναι σημαντικό το αναπτυξιακό σκέλος ώστε να απαντήσει στη διογκούμενη δυσαρέσκεια για τον σφιχτό δημοσιονομικό κορσέ της ΕΕ καθ’ υπαγόρευση του Βερολίνου. «Ο πλούσιος θείος που βοηθά και κατόπιν το διαλαλεί είναι εκνευριστικός», σχολιάζει στο «Spiegel» ο υπ. Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Κυρίως οι μικρότερες χώρες είναι ευαίσθητες «όταν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί συμφωνούν μεταξύ τους την πολιτική και απλά ανακοινώνουν στους άλλους τα αποτελέσματα», παρατηρεί ο Σβάρτσενμπεργκ, που προαλείφεται και για το προεδρικό αξίωμα από την επόμενη χρονιά στην Τσεχία.