

Ανηφορίζοντας για το χωριό θα νιώσετε σαν να απογειώνεστε με αεροπλάνο με τη θέα προς την κάμπο της Κόνιτσας και την Κλειδωνιά να φαίνεται εντυπωσιακή. Αρχικά θα σας υποδεχτεί ο Αγιος Αθανάσιος του 1617 που από περίοπτη θέση εποπτεύει τον κάμπο της Κόνιτσας. Πλησιάζοντας μοιάζει έρημος ο οικισμός αλλά βλέποντας μια καμινάδα να καπνίζει και ένα αδιάψευστο σημάδι σύγχρονου πολιτισμού, την κεραία κινητής τηλεφωνίας, θα αναθαρρήσετε. Η καμινάδα ανήκει στον μοναδικό ξενώνα του χωριού «Φιλοξενώνας Ζαγόρι» (τηλ. 26550 24873, 6973 701702, www.philoxenonas.gr), ο οποίος λειτουργεί στο κτίριο του σχολείου προσφέροντας εκτός από την οικογενειακή φιλοξενία και απόλυτη ησυχία καθώς πριν από μερικά χρόνια μόνο ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων, ο κυρΝίκος και η κυρα-Ελευθερία, ζούσε εδώ. Τώρα όμως έχει προστεθεί και η τριμελής οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη που επέλεξαν να ζήσουν στην Ανω Κλειδωνιά ανοίγοντας τον μικρό ξενώνα. «Εδώ», λένε, «γίνεσαι ένα με τη φύση, με τη θέα από τα 950 μέτρα που βρισκόμαστε, να φτάνει έως τους Πύργους της Αστράκας, στο στόμιο του φαραγγιού του Βίκου, νοτιότερα στους οικισμούς του Αγ. Μηνά και της Αρίστης και στο βάθος μέχρι τα βουνά της Αλβανίας».
Με πλούσια ιστορία η Ανω Κλειδωνιά – το μαρτυρούν οι εκκλησιές της, όλες του 16ου αιώνα – κόντεψε να περάσει στη λήθη, καθώς μόλις πριν από 14 χρόνια ανοίχτηκε ο δρόμος των 8 χιλιομέτρων που την ενώνει με την Κλειδωνιά. Στην πλατεία ο πλάτανος ρίχνει τη σκιά του στην Παναγία τη Θεοτόκο, έργο του 18ου αιώνα, ενώ λίγο έξω από το Μεσοχώρι βρίσκεται ο Αγιος Νικόλαος (1620) με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Το γεφύρι. Απόλυτα ενταγμένο στο φυσικό τοπίο της χαράδρας του Βίκου, το γεφύρι της Κλειδωνιάς (Κλειδωνιάβιστας) γεφυρώνει τον Βοϊδομάτη για πάνω από 150 χρόνια, δίνοντας πρόσβαση στον κάμπο της Κόνιτσας. Κόστισε 37.000 γρόσια το 1853 και έγινε μονότοξο με άνοιγμα 20 μέτρων και ύψος λίγο πάνω από τα 9 μέτρα. Το γεφύρι χτίστηκε με χορηγία της Μπαλκίζ Χανούμ του Μαλίκ Πασά το 1853 και το όνομά του το πήρε από το ορεινό χωριό της Κλειδωνιάβιστας, τη σημερινή Ανω Κλειδωνιά.