31.10.2011

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη (3 – 7 Οκτωβρίου 2011) σε συνεργασία με το Δίκτυο IATRICA και με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη στις 15 Σεπτεμβρίου και έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 6.000 άνδρες ηλικίας 50-75 ετών να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Ολικού PSA) στα Συνεταιριζόμενα Ιατρεία Πιστοποιημένης Φροντίδας του Δικτύου IATRICA, μέλη του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN.

Πιο συγκεκριμένα, για να υποβληθούν σε εξέταση PSA δήλωσαν συνολικάπανελλαδικά 6.000 άρρενες δημότες και από τους εξεταζόμενους βρέθηκε ένα ποσοστό 7,6 % με παθολογικά αποτελέσματα. Από αυτούς έκαναν ηλεκτρονικό αίτημα 1.350 στον ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο για την καμπάνια του καρκίνου του Προστάτη – www.iatrica.gr. Επίσης, 19. 000 πολίτες ενημερώθηκαν, στον ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο για την καμπάνια του καρκίνου του Προστάτη, από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2011, ενώ 2.400 άτομα έδωσαν ενυπόγραφο ιστορικό.

Από 28 πόλεις τις Ελλάδας και 24 δήμους τις Αθήνας, προσήλθαν στα κατά τόπους ιατρεία ενδιαφερόμενοι για να εξεταστούν.

Συγκεκριμένα από Καρδίτσα, Ιεράπετρα, Αίγιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλο, Κομοτηνή, Νέα Αρτάκη, Πύργο, Ελευθερούπολη Καβάλας, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μυτιλήνη, Γιαννιτσά, Άγιος Νικόλαος, Κέρκυρα, Λάρισα, Μουδανιά Χαλκιδικής, Καλαμπάκα, Λειβαδιά, Γαλατά Τροιζηνίας, Πάτρα, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος.

Στα συνεταιριζόμενα ιατρεία της Αττικής προσήλθαν άνδρες από Αγία Παρασκευή, Άλιμο, Άνω Βούλα, Άνω Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Δάφνη, Ελληνικό, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Καματερό, Κάντζα, Κρυονέρι, Μαρούσι, Μελίσσια, Μεταμόρφωση, Νέα Σμύρνη, Νέο Ηράκλειο, Παλλήνη, Υμηττό, Νίκαια, Πειραιά, Αθήνα.

Η συμμετοχή των πολιτών ήταν πολύ μεγάλη, αφού χιλιάδες άνδρες υποβλήθηκαν στην εξέταση PSA προλαμβάνοντας τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος αποτελεί συχνή απειλή για άνδρες άνω των 50 ετών. Επίσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη ενημερώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, καθιστώντας την πρωτοβουλία αυτή του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας μεγάλης εμβέλειας και σπουδαιότητας.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι για 3η συνεχή χρονιά υλοποιήσαμε την Εκστρατεία κατά του Καρκίνου του Προστάτη, έχοντας επιτύχει την πρώιμη διάγνωση ανδρών άνω των 50 ετών από τη νόσο και την ενημέρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Το Δίκτυο σταθερά προσανατολισμένο στην πρόληψη και στην ωφέλεια του προσυμπτωματικού ελέγχου ανταποκρίνεται στην ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση, έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση νόσων που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενή.

Τέλος, το ΕΔΔΥΠΠΥ ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της δράσης αυτής.