Αύξηση της δύναμης πυρός του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) στο 1 τρισ. ευρώ με «μόχλευση» προβλέπει το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των ευρωπαίων ηγετών όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες η Ανγκελα Μέρκελ σε γερμανούς βουλευτές. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, επιδίωξη της γερμανίδας Καγκελαρίου στο κρίσιμο Συμβούλιο της ΕΕ την Τετάρτη είναι κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό «άνω του 50% και κάτω από 60%». Πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να πάρει αύριο η Μέρκελ από την Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής.

Στην ενημέρωση της κ. Μέρκελ στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πράσινος Γιούργκεν Τριτίν. Η γερμανική βουλή, σύμφωνα με τον κ. Τριτίν, θα κληθεί τον Δεκέμβριο να αποφασίσει για πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ. Ζητούμενο είναι να εγκριθεί την Τετάρτη ένα συνολικό πακέτο, είπε χθες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. Μέρος αυτού του συνολικού πακέτου θα είναι και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Στόχος είναι να βρεθεί «βιώσιμη μακροπρόθεσμα λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή από τις αγορές», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. Με βάση τους υπολογισμούς της Καγκελαρίας, διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 50% θα περιορίσει το συνολικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, προκειμένου να είναι διαχειρίσιμο για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωσή του.

Τα ποσά που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 100 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Τριτίν. Οι ανάγκες των γερμανικών τραπεζών εκτιμώνται στα 5,5 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος των δημόσιων αναπτυξιακών τραπεζών των κρατιδίων Κρίστιαν Μπραντ εκτίμησε ότι το ποσό αυτό είναι ελεγχόμενο. Τη μεγαλύτερη διαγραφή του ελληνικού χρέους δέχεται και η Muenchner Rueck, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως.

Η «ΜΟΧΛΕΥΣΗ». Για τη «μόχλευση» του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF, υπό συζήτηση είναι δύο μοντέλα που θα πολλαπλασιάσουν στο ένα τρισεκατομμύριο την αποτελεσματικότητα των 440 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του. Το πρώτο μοντέλο είναι η ασφάλιση μέρους των νέων κρατικών ομολόγων μέσω του EFSF, κάτι που θα μειώνει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ειδικού αποθεματικού για πιστώσεις από το EFSF και το ΔΝΤ, στο οποίο μπορεί να συνεισφέρουν με κεφάλαιά τους και χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδυασμός των δύο μοντέλων.