Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η επιχείρηση να καθαριστούν οι δρόμοι της χώρας από τα απορρίμματα. Παρά την πολιτική επιστράτευση την οποία αποφάσισε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση για τους δήμους της Αττικής, μια σειρά από λάθη, προσκόμματα από τους δημάρχους και αντικειμενικές αδυναμίες, έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα δρομολόγιο απορριμματοφόρου και να παραμένουν περισσότεροι από 120.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους.

Κανένα φύλλο επίταξης δεν είχε φτάσει στα χέρια των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων μέχρι αργά χθες, δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» της απόφασης για πολιτική επιστράτευση.

Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Πρωθυπουργού και στις υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών – «την επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη να αποτραπούν οι σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της μακροχρόνιας μη αποκομιδής των απορριμμάτων», έδινε εντολή για επίταξη των απορριμματοφόρων και των φορτηγών των δήμων, καθώς και για «πολιτική κινητοποίηση» των οδηγών τους.

Ωστόσο, στις αποφάσεις αυτές δεν είχαν συμπεριληφθεί και άλλοι απαραίτητοι εργάτες καθαριότητας – όπως συνοδοί και εργάτες απορριμματοφόρων – με αποτέλεσμα ακόμη και εάν γινόταν αμέσως η κινητοποίηση, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβαν στις αποφάσεις και το υπόλοιπο προσωπικό καθαριότητας. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν χθες συμπληρωματικές αποφάσεις με τις οποίες κηρύχθηκε «σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής».

Με αντίστοιχες αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η πολιτική επιστράτευση του προσωπικού καθαριότητας και των απορριμματοφόρων και οχημάτων των δήμων επεκτεινόταν και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – απ’ όπου όμως δεν απεστάλησαν τα ατομικά φύλλα λόγω κατάληψης.

Οπως αναφερόταν, τόσο για τους δήμους Αττικής όσο και για τους δήμους Κεντρικής Μακεδονίας η επίταξη των υπηρεσιών του προσωπικού καθαριότητας και των οχημάτων ίσχυε «από την 18.00 ώρα της 18ης Οκτωβρίου 2011» και η αρμοδιότητα για την έκδοση των φύλλων επίταξης ανατίθεται στους αιρετούς περιφερειάρχες.

Μάχη με τον χρόνο έδωε η Περιφέρεια Αττικής από χθες το πρωί, μετά τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης της κυβέρνησης για πολιτική κινητοποίηση. Με βάση την απόφαση προχώρησε στην έκδοση 1.694 φύλλων επίταξης για τα απορριμματοφόρα των δήμων της περιφέρειας, τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στους οικείους δημάρχους, καθώς αυτοί θεωρούνται ιδιοκτήτες των οχημάτων.

«Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και τόνισε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων και άλλο η ζωή και η υγεία 5 εκατομμυρίων πολιτών».

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ. Παράλληλα, με επιστολή προς τους δήμους ζητούσε τα στοιχεία αρχικά για τους οδηγούς των απορριμματοφόρων – σύμφωνα με την πρώτη απόφαση – και στη συνέχεια και για το υπόλοιπο προσωπικό καθαριότητας, που εμπλέκεται με την αποκομιδή.

Σύμφωνα με την πρώτη επιστολή υπήρξαν δήμοι που απέστειλαν λίστες με τα ονόματα των οδηγών καθαριότητας και κατά πληροφορίες ορισμένοι, όπως για παράδειγμα οι Αθηναίων, Περιστερίου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού ή Χαϊδαρίου, έδωσαν πλήρη στοιχεία.

Αλλοι δήμοι έστειλαν όμως ελλιπή στοιχεία και κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου επικαλούμενοι την πανελλαδική απεργία και την αδυναμία να συγκεντρώσουν τα σχετικά στοιχεία. Η αποστολή των καταλόγων έγινε ακόμη πιο σύνθετη όταν έπρεπε να δοθούν και στοιχεία για το υπόλοιπο προσωπικό καθαριότητας.

Οπως αναφερόταν ενδεικτικά, υπήρχαν δήμοι που δεν γνώριζαν πως θα έπρεπε να αναφέρουν αναλυτικά και τις ειδικότητες κάθε εργαζομένου – εάν δηλαδή είναι οδηγός, συνοδός ή εργάτης αποκομιδής – στέλνοντας έτσι ενιαίες λίστες, ενώ ορισμένοι δεν ανέφεραν για παράδειγμα τις διευθύνσεις κατοικίας τους.