Ελπίδες για αναχαίτιση της ελονοσίας, που κοστίζει ετησίως τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, δίνουν οι τελικού σταδίου δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου.

Τα νήπια που εμβολιάστηκαν με αυτό είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν ελονοσία σε σύγκριση με παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν, αναφέρει η «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Το εμβόλιο είναι γνωστό ως RTS,S ή Mosquirix, και είναι ένα από τα δύο που δοκιμάζονται στον κόσμο.

Στη μελέτη, που διήρκησε ένα χρόνο, συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 17 μηνών, από επτά αφρικανικές χώρες. Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες: 6-12 εβδομάδων και 5-17 μηνών.

Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν αφορούν τα μεγαλύτερα παιδιά (είναι περίπου 6.000). Έπειτα από έναν χρόνο, ο αριθμός των κρουσμάτων κλινικής ελονοσίας ήταν μειωμένος κατά 56% και ο αριθμός των κρουσμάτων σοβαρής ελονοσίας κατά 47% σε όσα έκαναν τρεις δόσεις του εμβολίου.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως το (εμβόλιο) RTS,S/AS01 μειώνει την ελονοσία κατά το ήμισυ σε παιδιά ηλικίας 5-17 μηνών στη διάρκεια 12 μηνών έπειτα από τον εμβολιασμό και ότι έχει τη δυνατότητα να ασκήσει σημαντική επιρροή στην επίπτωση της ελονοσίας στα μικρά παιδιά της Αφρικής», σημειώνουν επιστήμονες από την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο άρθρο τους.

Τα αποτελέσματα για τα μικρότερα παιδιά αξιολογούνται και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα σε ένα έτος.

Ενδημεί σε 100 χώρες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ελονοσία ενδημεί σε περίπου 100 χώρες κυρίωςτης υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, προσβάλλοντας πάνω από 247 εκατομμύρια ανθρώπους και κοστίζοντας ετησίως τη ζωή 781.000. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι παιδιά της Αφρικής.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της νόσου, με μείωση του αριθμού των θυμάτων παγκοσμίως κατά 20% την τελευταία δεκαετία.

Η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος και προκαλείται από το παράσιτο πλασμώδιο της ελονοσίας. Μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Τα πρώτα συμπτώματά της εκδηλώνονται συνήθως 10-15 ημέρες μετά το τσίμπημα και είναι κυρίως παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος και εφίδρωση. Αν η θεραπεία δεν αρχίσει μέσα σε 24 ώρες, η αρρώστια μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.