nΑποφύγετε να δίνετε το e-mail σας σε ιστοσελίδες και chatrooms. Οι spammers χρησιμοποιούν μηχανισμούς αυτόματης συλλογής διευθύνσεων. Αν, όμως, θέλετε να το κάνετε, παραλείψτε το σύμβολο «@» (π.χ. αντί για nikos@paradeigma.gr, γράψτε nikos at paradeigma dot gr).

n Δημιουργήστε δύο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα έχετε την πρώτη για προσωπική χρήση (επικοινωνία με φίλους, συναδέλφους κ.ά.) και τη δεύτερη για δημόσια χρήση (εγγραφή σε newsletters, σχόλια blog και forum κ.ά.).

n Βάλτε φίλτρο. Πολλοί πάροχοι προσφέρουν δωρεάν φιλτράρισμα των ανεπιθύμητων μηνυμάτων το οποίο εντοπίζει τα spam και, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχετε επιλέξει, είτε τα μπλοκάρει, είτε τα τοποθετεί στον φάκελο με την ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

n Μην ανοίγετε καθόλου τα «ύποπτα» μηνύματα. Συχνά περιλαμβάνουν τα λεγόμενα «web beacons», που επιτρέπουν στον spammer να «βλέπει» ποιοι χρήστες άνοιξαν το μήνυμα.

n Μην απαντάτε στα spam. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιβεβαιώσετε ότι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση είναι έγκυρη και ότι τα spam παραδίδονται επιτυχώς.

n Μην κάνετε κλικ στα links και στα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε e-mail άγνωστου αποστολέα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για phishing (υποκλοπή δεδομένων).