Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκλήθηκε ένταση όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας για το δικό του νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Χάρη Παμπούκη περί επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, χωρίς όμως να κατονομάσει τον συνάδελφό του ο οποίος απουσίαζε.

«Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας με ενσωμάτωση και του λιμενικού», φέρεται να είπε.

Υπέρ του κ. Παπουτσή συνηγόρησε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Εγώ εισηγήθηκα το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του Λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είπε.

Την Τρίτη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Παμπούκης είχε ζητήσει την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι ο κλάδος της ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια.

Mάλιστα ζήτησε και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος και της ακτοφυλακής στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο Σώματα σήμερα τελούν υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης

Από το γραφείο του κ. Παμπούκη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

» Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.

» Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

» Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

» Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

» Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

» Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και την υστάτη ώρα» να προχωρήσει στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Ο κ. Παμπούκης το κατάλαβε έστω και αργά. Υπέβαλε την παραίτησή του. Την οποία χαρακτήρισε μάλιστα, ως ‘αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας’. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, επιμένει στο λάθος. Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς: Να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας.»

Ο Θοδωρής Δρίτσας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη

Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο αυτό.

«Οι παλινωδίες και οι ανακολουθίες οξύνονται με την παραίτηση Παμπούκη. Η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικό / αναπτυξιακό Υπουργείο, όχι βέβαια στρατιωτικοποιημένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά επέμενε ότι η μετάβαση σε αυτό το Υπουργείο απαιτεί το σεβασμό και την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος.

Αυτός ο στόχος απαιτεί σχέδιο και συστηματική προσπάθεια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια τώρα αναλώνεται στο αν θα περάσει η γραμμή της κ. Κατσέλη, ή του κ. Παπουτσή, ή του κ. Χρυσοχοΐδη, ή του κ. Διαμαντίδη ή τώρα του κ. Παμπούκη.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν στηρίζεται στο λαό και καταρρέει μέσα στον ορυμαγδό και τον ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε ότι από την κυβέρνηση έφυγε ένας «ευφυής και συνεπής υπουργός. Προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο μήνες χρειάσθηκαν για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί.

Ο πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει τη διεύθυνσή της, ο ένας υπουργός μόλις προχθές δήλωνε ότι θυσιάζεται και ο άλλος σήμερα συνειδητοποιεί σε ποιο υπουργείο πήγε.

Και οι περισσότεροι ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα.

Επειδή όλοι πλέον, συνειδητοποιούν ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί, χρειάζεται εθνική συνεννόηση τώρα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοκρατική Αριστερά για τη σύσταση υπουργείου Ναυτιλίας:

«Η ναυτιλία και ο τουρισμός αποτελούν σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και είναι απορίας άξιον γιατί συστήνονται και καταργούνται τα αντίστοιχα υπουργεία.

Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου για θέματα ναυτιλίας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες.

Οι εσωτερικές διελκυστίνδες της κυβέρνησης δεν αφορούν ούτε το περιεχόμενο της πολιτικής, ούτε το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απευθύνει ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαλαλιάκος δήλωσε: «Το γεγονός της παραίτησης του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη

και τα όσα διημείφθησαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την τοποθέτησή του περί ανάγκης επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτελούν τρανή απόδειξη ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη βάζουν τις καρέκλες

και τον προσωπικό τους εγωισμό πάνω απ’ το δημόσιο συμφέρον.

Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό, να αγνοήσει τις βεντέτες των υπουργών του και να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα του ναυτιλιακού κόσμου και του Πειραϊκού λαού και να προχωρήσει άμεσα στην επανασύσταση του υπουργείου, καταδεικνύοντας ότι

αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ας σταματήσουν, πλέον, οι κυβερνώντες να κάνουν ασκήσεις αυτοπροβολής στην πλάτη της Ναυτιλίας και ας επιδείξουν έστω και τώρα την στοιχειώδη σοβαρότητα».