Εντγκαρ Αλαν Πόε

21 Ιστορίες και «Το Κοράκι»

Ανθολόγηση, Μτφ.,

Σημειώσεις: Κατερίνα Σχινά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Ηταν καιρός να αποκτήσουμε μια καινούργια έκδοση των διηγημάτων του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Η παρούσα ευτύχησε, γιατί η Κατερίνα Σχινά έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή και μας χαρίζει μία σειρά από εξαιρετικές μεταφράσεις αυτού του μεγάλου συγγραφέα. Η συλλογή χωρίζεται σε τρεις ενότητες, σε «Τρόμο», «Φανταστικό», και «Μυστήριο», καλύπτει δηλαδή όλα τα είδη με τα οποία ασχολήθηκε ο Πόε. Η Κατερίνα Σχινά εμπλούτισε επίσης τον τόμο με μία σειρά από πολύ διαφωτιστικές σημειώσεις. Και όσοι δεν διάβασαν «Το Κοράκι», αυτό το σπουδαίο ποίημα του Πόε, είναι ευκαιρία να αναπληρώσουν τώρα το κενό τους.

Γκράχαμ Γκριν

Ο Τρίτος Ανθρωπος

και Η Πτώση ενός Ειδώλου

Μτφ. Αννα Παπασταύρου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αγρα

«Ο τρίτος άνθρωπος» μας είναι πιο πολύ γνωστός από την ταινία του Κάρολ Ριντ με τον Ορσον Γουέλς. Τώρα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αυτό το σκοτεινό αριστούργημα του Γκράχαμ Γκριν με τον μυστηριώδη Χάρι Λάιμ, το οποίο εκτυλίσσεται στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια στη Βιέννη. Μαζί με αυτό μπορεί να απολαύσει, σαν κερασάκι στην τούρτα, και το μεγάλο διήγημα «Η πτώση ενός ειδώλου» με τον μικρό Φίλιπ και το ζευγάρι των Μπάτλερ, στο οποίο τον έχουν εμπιστευθεί οι γονείς του.

Ζορζ Σιμενόν

Οι Αγνωστοι

Μέσα το Σπίτι

Μτφ. Αργυρώ Μακαρώφ

Εκδ Αγρα

Στις εκδόσεις Αγρα χρωστάμε μία σειρά από εξαιρετικά μυθιστορήματα του Ζορζ Σιμενόν. Το «Οι άγνωστοι μέσα στο σπίτι» δεν ανήκει στα μυθιστορήματα της σειράς με ήρωα των επιθεωρητή Μεγκρέ. Ανήκει στα ψυχογραφικά μυθιστορήματα του Σιμενόν, μαζί με «Το χιόνι ήταν βρόμικο» και το «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τραίνα να περνούν». Είναι ένα αριστούργημα ψυχογραφίας, όπως και τα άλλα δύο.

Ζαν-Κλωντ Ιζζό

Η Τριλογία

της Μασσαλίας

Μτφ. Ριχάρδος Σωμερίτης,

Αλέξης Εμμανουήλ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις

Οποιος δεν έχει διαβάσει μέχρι τώρα τα τρία μυθιστορήματα για τη Μασσαλία του Ζαν-Κλωντ Ιζζό («Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας», «Το τσούρμο» και «Solea»), ας σπεύσει να το κάνει τώρα. Θα αγαπήσει τον Ιζζό, θα αγαπήσει τη Μασσαλία και θα απολαύσει τρία από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του νουάρ. Δεν γνωρίζω άλλο συγγραφέα που να αγάπησε τόσο πολύ μια πόλη, με εξαίρεση τον Μονταλμπάν και τη Βαρκελώνη. Πιστεύω ότι μια πόλη τη γνωρίζεις από τις μυρουδιές της. Και η Μασσαλία του Ιζζό μυρίζει ψάρια και θαλασσινά.

Ρέιμοντ Τσάντλερ

Νουάρ Ιστορίες, Τόμος Α’

Μτφ. Αντώνης Καλοκύρης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κέδρος

Τα μυθιστορήματα του Ρέιμοντ Τσέντλερ είναι πολύ γνωστά στην Ελλάδα. Αγνωστα είναι ακόμα τα περισσότερα διηγήματά του. Και όμως είναι αυτά που τον καθιέρωσαν στην Αμερική, κυρίως εκείνα που δημοσίευσε στο ιστορικό περιοδικό «Μαύρη Μάσκα». Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το απαράμιλλο ύφος του Τσάντλερ όπως διαμορφώθηκε μέσα από διηγήματα, όπως «Το καρφί» και «Δολοφόνος στη βροχή». Προσωπικά ανυπομονώ να δω και τον δεύτερο τόμο.

Ρουθ Ρέντελ

Εμμονή

Μτφ. Γιώργος Μπαρουξής

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Η Ρουθ Ρέντελ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι πολύ γνωστή και στην Ελλάδα. Στην «Εμμονή» ο ήρωάς της, ο επιθεωρητής Γουέξφορντ, αναwμετριέται με έναν αντίπαλο του από το παρελθόν. Ισως πιο καθοριστικό από τον παλιό αντίπαλο να είναι, για τον γηραιό πια επιθεωρητή η σύγκρουση με το δικό του παρελθόν και με τις μνήμες του. Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα το οποίο μόνο μια μεγάλη συγγραφέας του είδους, όπως η Ρουθ Ρέντελ, θα μπορούσε να το οδηγήσει σε τέτοια τελειότητα.

Αρθουρ Κόναν Ντόιλ

Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ

Graphic Novel

των Ι.Ν.Κάλμπαρντ

και Ιαν Ετζιντον

Μτφ. Βάσια Τζανακάρη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Δεν είμαι ειδικός στο graphic μυθιστόρημα. Συνεπώς, είμαι και αναρμόδιος για να εκφέρω γνώμη για τη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ σε εικόνες. Σε πολλούς της δικής μου γενιάς, ωστόσο, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» ξύπνησαν το ενδιαφέρον για τους κλασικούς. «Το σκυλί των Μπάσκερβιλ» ως graphic novel θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό, αρκεί ο αναγνώστης να διαβάσει μετά το ίδιο το μυθιστόρημα, που είναι ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας.