Ανοιχτό άφησε χθες από το βήµα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου το ενδεχόµενο να προσφύγει σε δηµοψήφισµα στην περίπτωση που οι αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόµενη εβδοµάδα είναι µεγάλες.


«Το είπα στη Μέρκελ και τους άλλους πως, εάν η διάσταση και η σηµασία είναι τέτοια, θα πάω σε δηµοψήφισµα. Να δούµε πώς θα είναι αυτή η διαπραγµάτευσηκαι θα το αντιµετωπίσουµε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής ΟµάδαςτουΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα, ο οποίος έθεσετο ζήτηµα του δηµοψηφίσµατος.

Στο επίκεντρο της συγκεκριµένης Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί µια σειράαποφάσεων που συζητούνται στην Ε.Ε. γιαθεσµικέςαλλαγές στοντρόπο λειτουργίας της για τηναντιµετώπιση κρίσιµωνκαταστά σεων. Ορισµένοι κάνουν λόγο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας, διότι µεταξύ άλλων προβλέπει και µέτρα όπως τη στέρηση ψήφου στα ευρωπαϊκά συµβούλιαγια χώρες που εµφανίζουν µεγάλο δηµοσιονοµικό πρόβληµα.

Νωρίτερα όµωςυψηλότατοι τόνοι αντιπαράθεσης χαρακτήρισαν µια θυελλώδη Ωρα του Πρωθυπουργού, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε τα σφοδρά πυρά της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι µε την πολιτική του επιστρέφει τη χώρα σε εργασιακό µεσαίωνα.

«Αυτά που κάνουµε είναι για να διασφαλίσουµε σιγουριάκαι ασφάλειαστον εργαζόµενο… Εναρµονίζουµετην πραγµατικότητα µε τις εργασιακές υποχρεώσεις που υπάρχουν µέσα από τις επιχειρησιακές συµβάσεις… Μπροστά µας υπάρχει µία επιλογή, όπως στις ∆ΕΚΟ και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα:

Ή θα σώσουµε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν να απολύσουν ή ακόµη και να κλείσουν», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε µε έµφαση πως πρώτο µέληµα της κυβέρνησης είναι ηδιασφάλιση θέσεων εργασίας, πως χρειάζονται θυσίες και ότι στόχος είναι «να βγούµεαπό το τούνελ έχοντας τις µικρότερες απώλειες, µε τις επιχειρήσεις να λειτουργούν και µε τηδιατήρηση των θέσεων εργασίας».

Η Αλέκα Παπαρήγα. Εντο νη ωστόσο ήταν η επίθεση της γενικής γραµµατέως της Κ.Ε. του ΚΚΕ, η οποία µίλησε για «επικίνδυνη κυβέρνηση που γράφει τον λαό στα παλαιότερα των υποδηµάτων της». Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν και µετά την ψήφιση, «µε διαδικασία fast track του νόµου για τις εργασιακές σχέσεις», ενώ εξέφρασε την άποψη ότιοι µισθοί θα συµπιεστούν προςτα κάτω και πως «αντί τα 740 ευρώ οι εργαζόµενοι θα παίρνουν 300-400 ευρώ τον µήνα».

«Μηδενίσατε τα πάντα… Αν ο λαός δεν αντεπιτεθεί και δεν σας πάρει πολιτικά µε τις πέτρες, τότε η εθνική και η συλλογική σύµβαση θα πάνε προς τακάτω. Οι βιοµήχανοι θέλουν βάρβαρο τον νόµο», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν άµεση: «Ταλέτε εσείς που κάνατε µείωση µισθών στην Τυποεκδοτική και στον 902;Είπατε στη Βουλή πως είχατε µείωση των εργασιών σ’ αυτές τις εταιρείες και θέλατενα τις νοικοκυρέψετε. Ελπίζω νατις νοικοκυρέψετε όπως εµείςθα νοικοκυρέψουµε τη χώρα υπέρ των εργαζοµένων», παρατήρησε ο Γ. Παπανδρέου Ο Αλέξης Τσίπρας. Αναλόγως σφοδρή όµως ήταν και η κόντρα του Γ. Παπανδρέου µετον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος – µεταξύ άλλων – επέκρινε δριµύτατα την εµφάνιση στη Βουλή των Ντοµινίκ Στρος-Καν και Ολι Ρεν, λέγοντας ότι «ήρθαν µε ηγεµονικό τρόπο, απευθυνόµενοι σε υποτακτικούς, σε ιθαγενείς µε χάντρες και καθρεφτάκια».

«∆υστυχώς η χώρα µας είχε προβλήµατα και γι’ αυτό ήρθαν.

Στηλιτεύετε το γεγονός ότι έρχονται, αλλά δεν αναζητείτε τα αίτια. Πείτε και µια φοράότι εδώ µας έφεραν οι κυβερνήσεις της Ν.∆.

που έβαλαν δύο φορές τηχώρα σε επιτήρηση», απάντησε ο Πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα περισσότερη σοβαρότητα. Λίγο πριν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «κυβέρνηση υποτακτικών, δούρειο ίππο για να µπει το ∆ΝΤ στην Ευρώπη και να µετατραπούν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στα εργασιακά σε Λατινική Αµερική», ενώ επέκρινε προσωπικά τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «επέλεξε να µας ρίξει στην αγκαλιά των τοκογλύφων και θεσµοθετεί τον εργασιακό µεσαίωνα».

Τσίπρας:

«Είστε κυβέρνηση υποτακτικών»

«Θα ψηφίσουµε µε το πιστόλι στον κρόταφο»


∆ιαρροές α λα…Μνηµόνιο φοβούνται τώρα στην κυβέρνηση για το πολυνοµοσχέδιο – σκούπα (∆ΕΚΟ, εργασιακά) που ψηφίζεται µε διαδικασία κατεπείγοντος την ερχόµενη Τρίτη στη Βουλή.

Ηδη, από το βράδυ τηςΠέµπτης οπότε παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του στοΥπουργικό Συµβούλιο σήµανε συναγερµός στη γραµµατεία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, που αναλαµβάνει επιχείρηση προσέγγισης των διαφωνούντων βουλευτών.

Σε πρώτη φάση θαπραγµατοποιηθεί εκτάκτως διευρυµένο ΚΤΕ το πρωί της ∆ευτέρας όπου οι αρµόδιοι υπουργοί (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη) θα ενηµερώσουν τους βουλευτές για τις ρυθµίσεις του πολυνοµοσχεδίου. Στο µεταξύ εντός του Σαββατοκύριακου θα σταλούν σε όλα τα µέλη της Κ.Ο. ενηµερωτικάσηµειώµατα για τις δροµολογούµενες αλλαγές και ενσωµατωµένη επιχειρηµατολογία υπέρ της ορθότητας των µεταρρυθµίσεων.

Παράλληλα, θα γίνουν προσωπικά τηλεφωνήµατα ενδεχοµένως και κατ’ ιδίαν επαφές µε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ούτως ώστε να απορροφηθούν οι κραδασµοί από τις ρυθµίσεις τού υπό ψήφιση νοµοσχεδίου και θα ζητηθεί η στήριξητων κυβερνητικών αλλαγών στην επίµαχη ψηφοφορία. Πάντως το κλίµα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα είναι πολύ βαρύ, κάτι που φάνηκε και στις συζητήσεις που έκαναν µεταξύ τους οι βουλευτές χθες είτε στη Βουλή είτε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες. «Θα ψηφίσουµε µε το πιστόλι στον κρόταφο» έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής προβλέποντας ότι «θα µας ζητήσουν να ψηφίσουµε το νοµοσχέδιο για να εξασφαλίσουµε την τέταρτη δόση του δανείου». Την ίδια ώρα άλλος έµπειρος βουλευτής σχολίαζε πως «είναι ακατανόητο, αφού ο Τόµσεν δήλωσε ότι δεν χρειάζονται µειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, πάµε προς αυτήν την κατεύθυνση». ∆υσαρεστηµένος από τις εξελίξεις δηλώνει και ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος είπε στα«ΝΕΑ» ότι στο ΚΤΕ της ∆ευτέραςθα θέσει θέµα επικύρωσης του Μνηµονίου. «Υπάρχει πρόβληµασυµµετοχής και συνδιαµόρφωσης» έλεγε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη διαδικασία επικαιροποίησης του Μνηµονίου.

Τρεις οµάδες. Με µια πρόχειρη χαρτογράφηση της Κ.Ο., στο ΠΑΣΟΚκαι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στην παρούσα φάση οι βουλευτές χωρίζονται σε τρεις µεγάλες οµάδες. Η πρώτη συγκροτείται από φιλοπαπανδρεϊκούς που έχουν σχεδόν πειστεί ότι έχει αρχίσει ήδη η χώρα να βλέπει φως στο τούνελ για την έξοδο από την κρίση. Η συγκεκριµένη οµάδα δεν προκαλεί καµία ανησυχία. Η δεύτερη οµάδα αποτελείται από τους λεγόµενους εκσυγχρονιστές, που, σύµφωνα µε περιγραφή συναδέλφων τους, «ικανοποιούνται από τη λήψη των µέτρων και θέλουν να δουν τον κόσµονα πεθάνει για νασωθεί η χώρα». Υπάρχει όµως και η τρίτη οµάδα που δεν περνά απαρατήρητη για τη στάση της. Είναι η οµάδα βουλευτών που δεν υπουργοποιήθηκαν και εµφανίζονται δυσαρεστηµένοι από την επιλογή να µείνουν εκτός κυβέρνησης. Ενδεχοµένως, λένε µε νόηµα στο Μαξίµου, βουλευτές της εν λόγω οµάδας να µην ψήφισαν υπέρ της παραποµπής των πρώην υπουργών της Ν.∆. στην περίφηµη ψηφοφορία για το Βατοπέδιο.