Σε 18 µήνες, αν όλα πάνε καλά, η Αθήνα θα διαθέτει ένα σύγχρονο µουσείο για τον πιο γνωστό σήµερα, παγκοσµίως, εκπρόσωπο των νεώτερων ελληνικών γραµµάτων. Το Μουσείο Κωνσταντίνου Καβάφη θα στεγαστεί στη λεγόµενη Οικία Κωλέττη, στον αριθµό 13 της οδού Πολυγνώτου, στην Πλάκα, δίνοντας την ευκαιρία στον τουρίστα – και όχι µόνο – που θα έχει κάνει τον κύκλο των αρχαίων µνηµείων, να δει στην ίδια περιοχή και κάτι πιο σύγχρονο, που του είναι επίσης οικείο.

Θα δώσει όµως και στον ερευνητή τη δυνατότητα καλύτερης µελέτης των αρχείων του αλεξανδρινού ποιητή, όπως και στον απλό θαυµαστή της ποίησης και του καβαφικού µύθου, να γνωρίσει από κοντά τις διαδροµές που τον οδήγησαν στον ποιητικό του άθλο. Γιατί µπορεί, όταν ακούµε το όνοµα Καβάφης, να σκεφτόµαστε έναν ηλικιωµένο οµοφυλόφιλο ποιητή που ζούσε χωρίς ρεύµα, µε κεριά, στο διαµέρισµα της οδού Λέψιους, ο Καβάφης όµως έζησε µια πλήρη ζωή εβδοµήντα χρόνων, σε µια εποχή µεγάλων αλλαγών, και εξελίχθηκε και ο ίδιος µέσα από αυτές, χάρις, κυρίως – και πέρα από το ταλέντο του – στην εργατικότητά του.

Το Μουσείο θα τα δείχνει όλα αυτά. Στο ισόγειο, όπου θα στεγαστεί ο εκθεσιακός χώρος, θα µπορεί κανείς να δει όχι µόνο τα κατάλοιπα του ποιητή που διαφύλαξε ο κληρονόµος του Αλέκος Σεγκόπουλος – χειρόγραφα, σηµειώσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες, έπιπλα (ανάµεσά τους και το πραγµατικό γραφείο του ποιητή) – αλλά και να αντλήσει όσες πληροφορίες θέλει από τον Καβάφη και την εποχή του µέσα από οθόνες αφής και άλλα διαδραστικά ηλεκτρονικά πολυµέσα. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισµού Μανόλης Σαββίδης, που οραµατίστηκε το Μουσείο αυτό, η έκθεση θα ξεκινάει από το ευρύτερο πλαίσιο και µετά θα εξειδικεύεται – η πόλη, η οικογένεια, ο άνθρωπος, τα ποιήµατα και τέλος, η νεκρική του µάσκα, την οποία, «όταν τη βλέπει κανείς πρώτη φορά, παθαίνει ένα µικρό σοκ».

Στο ισόγειο θα υπάρχει επίσης πωλητήριο και καφενείο. Στον όροφο θα βρίσκεται ό,τι δεν εκτίθεται – από το εργαστήριο συντήρησης µέχρι το ερευνητικό κέντρο – ενώ το δώµα θα χρησιµοποιείται ως χώρος φιλοξενίας ερευνητών.

Τις ηµέρες αυτές ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου. Το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού ενέκρινε τις µελέτες αποκατάστασης και µετατροπής του κτιρίου σε Μουσείο και το παρέδωσε – για την ακρίβεια παρέδωσε τη χρήση του για τον συγκεκριµένο σκοπό – στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισµού. Η δεύτερη φάση των έργων θα προχωρήσει µε ευθύνη του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου που ανέλαβε τη – γενναιόδωρη – χορηγία.