Δρακόντεια µέτρα για τη φοροδιαφυγή, µε αυστηρές καµπάνες για τους παρανοµούντες, παίρνει η κυβέρνηση µε το νοµοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί αύριο µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν µια επιχείρηση εντοπιστεί να µην έχει εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις (ή άλλα παραστατικά) ή έστω µία η αξία της οποίας θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ, θα υποβάλλεται επιτόπου µηνυτήρια αναφορά και η λειτουργία της θα αναστέλλεται άµεσα για 48 ώρες.

Το νοµοσχέδιο προβλέπει και ποινές φυλάκισης από λίγους µήνες µέχρι αρκετά χρόνια σε όσους δεν έχουν αποδώσει ή έχουν αποδώσει ανακριβώς εισφορές και ΦΠΑ, ανάλογα µε το ύψος της φοροδιαφυγής.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΗ θα είναι η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισµού, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου υπό τον Πρωθυπουργό. Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο αναµένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, η κυβέρνηση αναζητά ακόµη λύση στη δύσκολη εξίσωση τού πώς θα πετύχει τους στόχους του Μνηµονίου για τον επόµενο χρόνο χωρίς να καταφύγει στην επιβολή νέων µέτρων και, κυρίως, νέων φόρων. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «κρίσιµο» το 2011, καθώς από την πορεία υλοποίησης του Μνηµονίου τον επόµενο χρόνο θα κριθεί εν πολλοίς το πόσο σύντοµα θα µπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισµό στις αγορές.

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ έλαβε χθες η Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήµο και από την… Κίνα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες ότι δεν τίθεται ζήτηµα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οπως είπε, η αναδιάρθρωση «δεν είναι επιλογή για καµιά χώρα της ευρωζώνης», ενώ εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά το επόµενο έτος. Ελπίδες για ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας εξέφρασε και το Πεκίνο διά στόµατος της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών της Κίνας. Την ίδια ώρα, αναζωπυρώνονταν οι φόβοι ότι η κρίση επεκτείνεται µετά την Ελλάδα και στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

ΣΤΟ CΑSUS belli της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας – θέµα «απαράδεκτο» για χώρα που θέλει να γίνει µέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας –, στο Κυπριακό, αλλά και στο Σκοπιανό, το οποίο δεν είναι «λεπτολογία γύρω από ιστορικά σύµβολα» αλλά περιφερειακό ζήτηµα µε βαθιές ιστορικές ρίζες, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας στη χθεσινή οµιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.