Αμηχανία στη Ν.Δ. προκαλεί η κλήτευση του Κώστα Καραμανλή που αποφάσισε χθες η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

O ίδιος θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προσέλθει στην Επιτροπή, αλλά θα αποστείλει υπόμνημα με τις θέσεις του, όπως άφηναν να διαφανεί χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του.

Η επίσημη αντίδραση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ήταν «ουδέν σχόλιο», ενώ η Ρηγίλλης παρέπεμπε στα σχόλια που είχε κάνει στη Βουλή ο τομέαρχης Ν. Δένδιας και απέφυγε μια κεντρική δήλωση για την εξέλιξη. Κατά τον κ. Δένδια, «η «πράσινη» πολυκατοικία αποφάσισε με πρωτοβουλία του «θυρωρού» της του ΛΑΟΣ την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού». Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, αναγνώριζαν ότι η θέση της Ν.Δ. είναι προβληματική από τη στιγμή που η κλήτευση Καραμανλή έχει την υπογραφή όλων των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για το να κληθεί στην επιτροπή ο τέως πρωθυπουργός- όπως σχολίαζαν βουλευτές- αμέσως μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Κατερίνας Πελέκη, συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Κώστα Καραμανλή καταθέτοντας πως οι ανταλλαγές εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου εκπορεύτηκαν τότε από το Μέγαρο Μαξίμου και υλοποιήθηκαν από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Μολονότι η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της Προκαταρκτικής, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποχωρήσει, σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες για τον τρόπο που θα διατυπωθεί η κλήτευση του τέως Πρωθυπουργού.

Κι αυτό γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν ο κ. Καραμανλής να μην τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά να κληθεί όπως κάθε άλλος μάρτυρας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι το κόμμα του δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση να κληθεί ο κ. Καραμανλής αλλά με τον τρόπο που καλούνται όλοι οι μάρτυρες. Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης επέμεινε στην «αυτοπρόσωπη εμφάνιση του τέως πρωθυπουργού στην Επιτροπή» αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, ο οποίος είπε ότι «τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σημίτης οφείλουν και δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, να κληθούν στις Επιτροπές της Βουλής εφόσον προκύπτουν στοιχεία πως μπορούν να βοηθήσουν τις υποθέσεις για τις οποίες καλούνται». Τι λέει η επιστολή

Στον αντίποδα, πολύ πιο προσεκτικοί στην τελική τους διατύπωση ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα κατά πλειοψηφία (σ.σ.: μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές) να συνταχθεί ένα μικρό κείμενο προς τον τέως πρωθυπουργό: «Αξιότιμε κ. πρόεδρε. Στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβάλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο είμαστε στη διάθεσή σας να προσδιορίσουμε από κοινού τον προσφορότερο τρόπο για τη συμβολή σας αυτή».

Γαλάζιος εμφύλιος για το ψηφοδέλτιο Γκιουλέκα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

ΡΗΞΗ στην τοπική Νέα Δημοκρατία προκάλεσαν οι επιλογές του Κώστα Γκιουλέκα για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου με το οποίο θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση δεύτερου καταλόγου με τα ονόματα 34 νέων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ο επί 22 χρόνια πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος, που έμεινε εκτός συνδυασμού, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κατηγορώντας τον για αχαριστία, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τον στηρίξει. Στον νέο κατάλογο ο κ. Γκιουλέκας συμπεριέλαβε δέκα δημοτικούς συμβούλους της «παλαιάς φρουράς», ενώ απέκλεισε όσους διετέλεσαν αντιδήμαρχοι οικονομικών την περίοδο του σκανδάλου της υπεξαίρεσης, καθώς επίσης τους κ.κ. Σ. Καπετανόπουλο και Ι. Ζουρνά. Και προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις δήλωσε ότι τιμά την προσφορά όλων των παλαιοτέρων στην πόλη, αναφέροντας ονομαστικά τόσο τον απερχόμενο πρόεδρο όσο και τον νυν αντιδήμαρχο Θόδωρο Αθανάσαρο ο οποίος ορίστηκε χθες από τον κ. Σαμαρά αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., με τομέα ευθύνης τη Βόρεια Ελλάδα.