Πρεμιέρα έκανε χτες το νέο στρατηγείο της κυβέρνησης με στόχο τον πολιτικό σχεδιασμό, τον καλύτερο προγραμματισμό και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Το στρατηγείο συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ενώ μετείχαν πέντε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Δ. Δρούτσας, Γ. Πεταλωτής και η στενή συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη που αναλαμβάνει σύντομα στο Μαξίμου ρόλο ανάλογο εκείνου του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Δεν έχει γίνει γνωστό κάθε πότε θα συνεδριάζει η ομάδα, αν και ακούστηκε ότι θα συνεδριάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση, προκειμένου να διαχειρίζεται όλο τον κυβερνητικό προγραμματισμό και να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να διαχειριστεί η ομάδα αυτή όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κυβερνητικό προγραμματισμό αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, και παράλληλα, όταν προκύπτουν κρίσεις, η ομάδα θα διαχειρίζεται, με την προσθήκη και των αρμοδίων υπουργών, και τις κρίσεις αυτές. Ετσι, στη συνεδρίαση του «στρατηγείου» θα μετέχουν και άλλοι υπουργοί πλην των πέντε βασικών ανάλογα με την ατζέντα της συζήτησης (π.χ. όταν συζητείται θέμα του υπουργείου Μεταφορών, θα μετέχει και ο κ. Ρέππας), ενώ όταν θα ετοιμαστούν τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των υπουργών, μέλος της ομάδας θα γίνει και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Στην ομάδα θα μετέχουν ακόμαγια λόγους υποστήριξης- ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Γ. Πετρουλάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Ν. Στεφάνου.

Η ωριαία πρεμιέρα της ομάδας που συγκρότησε ο Πρωθυπουργός μοιάζει στην ουσία σαν να πρόκειται για μια επανασύσταση του μικρού επιτελικού γραφείου που είχε συστήσει ο ίδιος στη Χαριλάου Τρικούπη, την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ένα γρήγορο πέρασμα στα θέματα της επικαιρότητας, μια πιο διεξοδική συζήτηση για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και ανανέωση του ραντεβού για σήμερα, πριν ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη. Στόχος να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη ΔΕΘ και την- κρίσιμη για τη συνέχεια- ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στο «Βελλίδειο».

Η ανασύσταση της ομάδας που «έκανε τον Γιώργο πρωθυπουργό», κατά την έκφραση ενός κυβερνητικού στελέχους, ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον εκτός από πρόβλημα συντονισμού και έλλειμμα επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής. Και προκειμένου να το αναπληρώσει, χρησιμοποιεί τους ανθρώπους με τους οποίους δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια.

Δυσφορία Πάγκαλου

Πάντως στην κλειστή αυτή επιτελική ομάδα δεν θα μετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αλλά ούτε και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος εμφανίζεται αποδυναμωμένος μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος φρόντισε να καταστήσει σαφή τη δυσφορία του, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι «δεν κλήθηκε στη συνάντηση».

Στον κ. Πάγκαλο αποδίδεται επίσης η αιχμηρή έκφραση ότι (μετά τη συγκρότηση της επιτελικής ομάδας) «ευελπιστεί ότι θα γίνει πιο λειτουργική η κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του προ ημερών – και με αφορμή τις διαρροές τότε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή της κυβέρνησης- είχε τονίσει ότι «εμένα δεν μπορεί να μου μπει κανένας καπέλο» και είχε αφήσει να διαφανεί ότι σε μια τέτοια προσπάθεια θα αντιδρούσε.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπάθησε διά του κυβερνητικού εκπρόσωπου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις αντιδράσεις του κ. Πάγκαλου. Οπως δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πάγκαλος διαθέτει έναν σοβαρό ρόλο στην κυβέρνηση και του έχουν ανατεθεί σοβαρές ευθύνες, δεδομένου ότι συντονίζει και παρακολουθεί διάφορα κυβερνητικά προγράμματα.

Ο κ. Πεταλωτής, όταν ρωτήθηκε ποιο ακριβώς είναι το έργο αυτής της ομάδας, αν πρόκειται για ένα «νέο γραφείο διαχείρισης κρίσεων» ή για κάποιου είδους «πρωινό καφέ», απάντησε ότι «δεν υπάρχει πρωινός καφές, αλλά μια ομάδα σχεδιασμού, ανάμεσα σε άλλες ομάδες που θα υπάρχουν στην κυβέρνηση». Οπως δήλωσε, «πρόκειται για ομάδα προγραμματισμού των βημάτων της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, η οποία θα συνδιαμορφώνει, μαζί με τους υπουργούς και τα συλλογικά όργανα, την πολιτική και θα την υλοποιεί».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

«Δεν υπάρχει πρωινός καφές, αλλά μια ομάδα σχεδιασμού, ανάμεσα σε άλλες ομάδες που θα υπάρχουν στην κυβέρνηση»

Συγκροτείται ομάδα για αναπτυξιακά θέματα

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ τα αναπτυξιακά θέματα συγκροτεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση και οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν στη ΔΕΘ. Στη νέα ομάδα αναμένεται να συμμετέχουν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ο οποίος ούτως ή άλλωστε τρέχει το κεφάλαιο των επενδύσεων. Οι σχετικές πληροφορίες έγιναν γνωστές χθες σε μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η συγκρότηση της ομάδας σχεδιασμού στο υπουργείο Εσωτερικών και σχετίζονταν με την υποβάθμιση του ρόλου των δύο πολιτικών μετά τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή για τα αναπτυξιακά θα παίρνουν μέρος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ενδεχομένως και ο υπουργός Οικονομικών αφού υπάρχει συνάφεια του αντικειμένου του με την ανάπτυξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έπειτα από καταιγισμό ερωτημάτων που δέχτηκε χθες το μεσημέρι στο press room αναγκάστηκε να προαναγγείλει τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής λέγοντας ότι «υπάρχουν και άλλες ομάδες, όπως η αναπτυξιακή και πολλές άλλες στις οποίες θα συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».

Σε σχέση με τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι «θα παίξει σοβαρότατο ρόλο και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επενδύσεις στην προσέλκυσή τους και στην υλοποίησή τους είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη».

«Προσωπάρχης» η Βάρτζελη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες η Ρεγγίνα Βάρτζελη με διευρυμένες αρμοδιότητες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εγκαθίσταται γενική γραμματεία Πρωθυπουργού.

Η κ. Βάρτζελη, διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελεί εφεξής πρόσωπο-κλειδί στην κυβέρνηση, καθώς όπως όλα δείχνουν θα έχει τη συνολική ευθύνη για τη λειτουργία του γραφείου του κ. Παπανδρέου, θα συντονίζει τις πρωθυπουργικές επαφές, ενώ θα βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση και με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η αναβάθμιση της Ρεγγίνας Βάρτζελη δεν θεωρείται καθόλου τυχαία, αφού αποτελεί πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που φαινόταν όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις που αφορούσαν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε την κυβέρνηση. Ως διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η κ. Βάρτζελη λειτουργούσε, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, ως ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στους βουλευτές και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη μετά Μνημονίου περίοδο ανέλαβε πολλές φορές ως «μάνα του λόχου» και χρέη τόνωσης της ψυχολογίας στελεχών που ψήφιζαν με δισταγμό κρίσιμα ψηφοδέλτια, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό.

Δύσκολες αποστολές

Τον τελευταίο χρόνο στην κ. Βάρτζελη ανατέθηκαν και πολλές δύσκολες αποστολές, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια να μεταπείσει τη Σοφία Σακοράφα και τον Γιάννη Δημαρά να μην καταψηφίσουν το Μνημόνιο ή ακόμη η διαμεσολάβησή της στο να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στον Χρήστο Παπουτσή και τον Φίλιππο Σαχινίδη σε μία σύγκρουση που είχε εκδηλωθεί στη Βουλή με την ανακοίνωση των μέτρων του περασμένου Μαρτίου. Επίσης, πολλές φορές λειτούργησε πυροσβεστικά μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο όταν νομοθετήματα της κυβέρνησης εμφάνιζαν τεχνικά, και όχι μόνο, προβλήματα.

Στον «καφέ»

Η Ρεγγίνα Βάρτζελη μετέχει στις συνεδριάσεις του διαθεσμικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ και στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, ενώ μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ανέλαβε από κοινού με τον Νίκο Αθανασάκη να επικοινωνήσει με τους υπουργούς και να τους ανακοινώσει τις πρωθυπουργικές αποφάσεις.

Η εμπιστοσύνη που της δείχνει ο Πρωθυπουργός φάνηκε από το γεγονός ότι την όρισε και ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων του Κινήματος θέλοντας να έχει έναν ακόμη «δικό» του άνθρωπο κατά τη διαδικασία κρίσης των βιογραφικών και των αιτήσεων.

Η κ. Βάρτζελη λέγεται ότι είναι από τα ελάχιστα πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ακολουθεί τα τελευταία 25 χρόνια σε όλα του τα πόστα. Ηταν μαζί του και στο υπουργείο των Εξωτερικών, ενώ τον στήριξε με την παρουσία της και μετά την εκλογική ήττα του 2007 όταν ξεκίνησε η μάχη για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ.

Αναψε φωτιές η έκρηξη Κον Μπεντίτ κατά του Μπαρόζο για την Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΦΩΤΙΕΣ άναψε και στην Ελλάδα η έκρηξη του ευρωβουλευτή των Πρασίνων κ. Κον Μπεντίτ (φωτό κάτω) κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο ότι ήξερε αλλά δεν έκανε τίποτε για την επερχόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οπως και ότι οι μεγάλοι της Ευρώπης, με τη στάση τους κατά της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην Ε.Ε., πυροδότησαν «τον τεράστιο και περιττό» στρατιωτικό προϋπολογισμό της Αθήνας, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ελέφαντα στο δωμάτιο», όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Ωστόσο, εκείνο που έδωσε τον τόνο τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και χθες στην Αθήνα, ήταν η αναφορά του κ. Κον Μπεντίτ ότι ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που η Ευρώπη ασκεί πίεση στον ελληνικό λαό για τα μέτρα, «υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις όπλων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ώστε να συνεχιστεί η πώληση όπλων στην Ελλάδα!». Ακόμα ο κ. Κον Μπεντίτ είπε ότι η Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια έχει δαπανήσει 50 δισ. ευρώ για όπλα και ότι «αγοράζει τα όπλα που η Γαλλία και η Γερμανία δεν χρειάζονται πλέον για τους στρατούς τους. Επέκρινε ακόμα τον κ. Μπαρόζο ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ε.Ε. ώστε να μπει τέλος σ΄ αυτό το «ανόητο θέμα» που κοστίζει στον ελληνικό λαό, καθώς ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας που συνδέεται με αυτό είναι η διαφωνία της με την Τουρκία.

Διάψευση

Η παρέμβαση του αντιπροέδρου των Πρασίνων, που για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες αναφέρεται στη σχέση των αμυντικών δαπανών- εξαιτίας της Τουρκίας- και της κρίσης, προκάλεσε τη διάψευση του υπουργού Αμυνας για τα περί διαπραγμάτευσης με Παρίσι και Βερολίνο, αλλά και παρεμβάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.

«Η συγκεκριμένη αναφορά σε διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεν είναι ακριβής», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πάντως τόνισε παράλληλα ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ισχυρές φωνές υποστήριξης της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο».

Είπε ακόμα ότι η εφαρμογή του Μνημονίου δεν συνδέεται «ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε σιωπηρά» με την πραγματοποίηση και πολύ περισσότερο με την επέκταση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τόνισε ακόμα ότι για σχεδόν έναν χρόνο «δεν έχει ανοίξει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα» και ότι επιλύονται μόνο χρονίζοντα προβλήματα.

Στο θέμα παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη στον Πρωθυπουργό, στην οποία ζητά να πληροφορηθεί αν υπάρχουν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για εξοπλιστικές δαπάνες με χώρες της Ε.Ε. Επίσης οι Οικολόγοι- Πράσινοι ζητούν «καθαρές εξηγήσεις», τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.