Η μακροχρόνια χορήγηση διφωσφωνικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης πιθανόν να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.

Oι επιστήμονες πάντως συνιστούν στους ασθενείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία να μην τη σταματήσουν, αφού οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο παραμένουν μικρές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης «Βritish Μedical Journal», οι ερευνητές πήραν το ιστορικό 3.000 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του οισοφάγου μεταξύ 1995 και 2005.

Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξαν αποκάλυψε σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο ύστερα από πολυετή (5 ετών και άνω) χρήση διφωσφωνικών.

Διευκρινίζεται πως τα σκευάσματα αυτά χορηγούνται τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά σε μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες καθώς περιορίζουν την απώλεια της οστικής μάζας που ευθύνεται για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Στη χώρα μας, σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, το 28,4% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχει από οστεοπόρωση και όπως υπογραμμίζουν ορθοπεδικοί και ενδοκρινολόγοι, η χορήγηση των διφωσφωνικών φαρμάκων είναι ευρέως διαδεδομένη.

Συνιστούν ψυχραιμία

Παρ΄ όλα αυτά συνιστούν ψυχραιμία στους ασθενείς και τους συμβουλεύουν να μη σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους.

«Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ιδιαίτερα σπάνιο νόσημα και ιδίως στη χώρα μας. Συναντάται πιο συχνά στην Ασία και οι επιστήμονες εκτιμούν πως πιθανόν να ευθύνονται οι ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων εκεί. Από την άλλη, τα οφέλη της συγκεκριμένης αγωγής είναι σημαντικά και λαμβάνοντας υπόψιν πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου είναι ιδιαίτερα μικρός, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν», λέει στα «ΝΕΑ» η ενδοκρινολόγος- επίκουρη καθηγήτρια της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ειρήνη Λαμπρινουδάκη.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τους ερευνητές της ίδιας μελέτης, πως το ποσοστό περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα 60-79 ετών είναι ένα στα 1.000. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συχνότητα αυξάνεται στα δύο περιστατικά ανά 1.000 ανθρώπους λόγω της χρήσης των διφωσφωνικών φαρμάκων.

Καθησυχαστική εμφανίζεται και η δρ Τζέιν Γκριν της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπεύθυνη της έρευνας, η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη έως ότου να καταλήξει η επιστημονική κοινότητα εάν η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων όντως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

«Αλλωστε», όπως προσθέτει, «ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δεν είναι συχνός. Ο κίνδυνος ανάπτυξής του αυξάνεται μόνον σε εκείνους του ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά για τουλάχιστον πέντε χρόνια και στην περίπτωση που τα ευρήματά μας είναι σωστά, ελάχιστοι ασθενείς που παίρνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν πιθανότητες να νοσήσουν».