Σε ελληνικά χέρια έχει περάσει εδώ και περίπου έναν χρόνο το διάσημο θέρετρο του Αγίου Στεφάνου στο Μαυροβούνιο, ένα μαγευτικό νησάκι στα όρια της πόλης Μπούντβα- 40.000 κατοίκων- που βρίσκεται στο κέντρο της μικρής βαλκανικής χώρας.

Ψαροχώρι κατά τον 15ο αιώνα, επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Τίτο κατάλαβε τις αναπτυξιακές δυνατότητές του στον τομέα του τουρισμού και το ανέδειξε στην κατεύθυνση αυτή ιδρύοντας την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα τον Ιούλιο του 1960. Ωστόσο, εδώ κι έναν χρόνο «η Ακρόπολη του Μαυροβουνίου», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν το νησί οι ντόπιοι, έχει περάσει στη διαχείριση του ομίλου του εφοπλιστή κ. Βίκτορα Ρέστη.

Από το περίφημο θέρετρο του Αγίου Στεφάνου (Sveti Stefan στην τοπική διάλεκτο) στο Μαυροβούνιο έχουν περάσει κατά καιρούς διασημότητες του θεάματος, της πολιτικής και του αθλητισμού, μεταξύ των οποίων ο Κάρλο Πόντι, η Σοφία Λόρεν, η Μέριλιν Μονρό, ο Βίλι Μπραντ, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η Μόνικα Βίτι και ο Μπόμπι Φίσερ.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στο νησί έφτασε και ο διάσημος ιταλός (ποπ) τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, ο οποίος τραγούδησε στη σκηνή του ειδικά διαμορφωμένου υπαίθριου χώρου στον Αγιο Στέφανο. Στην εορταστική βραδιά, που οργανώθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, οι Μαυροβούνιοι γιόρταζαν τρία σημαντικά για τη χώρα γεγονότα: την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς, τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας στο θέρετρο του Αγίου Στεφάνου (στις 13 Ιουλίου 1960), αλλά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του φιλόδοξου πρότζεκτ του Ομίλου Ρέστη.

Σουίτες, spa και κέντρο εμπορίου

Εχοντας υποστεί μικρής εμβέλειας ανακαινίσεις κατά τα τελευταία 50 χρόνια, το 2006- τη χρονιά δηλαδή που το Μαυροβούνιο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία- η κυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους προέβη σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για την ανακατασκευή και τη διαχείριση του νησιού. Στις σχετικές διαδικασίες πλειοδότησε ένα γιαπωνέζικο fund, το οποίο όμως στην πορεία- και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης- δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις ανειλημμένες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η άδεια να περάσει, τελικά, το 2009 στα χέρια του Ομίλου Ρέστη για 50 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 50). Το μάνατζμεντ του θερέτρου παραμένει- και υπό τη νέα ιδιοκτησία- στη γνωστή τουριστική αλυσίδα Αmanresorts, στην οποία είχε εκχωρηθεί αρχικά από τους Ιάπωνες.

Το συνολικό πρότζεκτ περιλαμβάνει το νησί του Αγίου Στεφάνου και τη χερσαία έκταση που το περιβάλλει. Ολοκληρωμένο θα περιλαμβάνει πενήντα σουίτες (έκτασης 49 ώς 195 τετραγωνικών μέτρων) σε έναν μεσαιωνικό οικισμό, εστιατόρια, κοινόχρηστους χώρους, εκκλησίες, διαδρομές σε ξέφωτα και σοκάκια. Η χερσαία περιοχή αριθμεί συνολικά 350 στρέμματα πυκνού δάσους που φτάνουν ώς την παραλία με τέσσερις διαμορφωμένες μικρές ακτές. Στα ξέφωτα του δάσους έχει σχεδιαστεί η λειτουργία ενός μεγάλου spa, του «Μίλοτσερ» (ένα ξενοδοχείο με οκτώ σουίτες το οποίο ήδη λειτουργεί), τριών εστιατορίων και ενός μικρού κέντρου εμπορίου και αναψυχής. Η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε, αφορά τις 14 από τις 50 προβλεπόμενες σουίτες, δύο εστιατόρια στη χερσαία περιοχή («Queen Chair» και «Οlive restaurant») κι ένα beach καφέ.

Απευθείας πτήση από Αθήνα

Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 75 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πέραν όλων των παραπάνω και μία ακόμη τουριστική μονάδα δυναμικότητας 70 δωματίων και ισάριθμων διαμερισμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί- το καλοκαίρι του 2011- στο συγκρότημα δεν θα επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτων, αλλά η κίνηση θα γίνεται αποκλειστικά με golf car.

Παράλληλα, θα λειτουργούν καραβάκια, τα οποία θα συνδέουν το χερσαίο με το θαλάσσιο κομμάτι. Από τον ερχόμενο μήνα θα λειτουργεί αεροπορική γραμμή, η οποία θα συνδέει το αεροδρόμιο Τίμπατ του Μαυροβουνίου με την Αθήνα τρεις φορές την εβδομάδα.