Τη δυνατότητα στο κοινό να αποκτήσει όλη την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού δίνουν από αυτό το Σάββατο«ΤΑ ΝΕΑ».

Οκτακόσια αυθεντικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων 60 ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, περιλαμβάνονται σε 40 CD και 20 πολυτελείς τόμους.

Κάθε τόμος – που συνοδεύεται από 2 CD – περιγράφει την ιστορία κάθε περιόδου του ρεμπέτικου, τα βιογραφικά των δημιουργών, τους στίχους των τραγουδιών, καθώς επίσης και ανέκδοτα ντοκουμέντα.

Πολλά από τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, πριν το 1922, άλλα ηχογραφήθηκαν στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες και άλλα στην Ελλάδα μετά το 1924.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην ηχητική επεξεργασία των παλαιών ηχογραφήσεων, που υπογράφει ο κ. Νίκος Διονυσόπουλος.

Πρόκειται για την πληρέστερη ιστορική αναδρομή στο λαϊκό αστικό τραγούδι μας, που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή του μελετητή τού ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη και του Αρχείου Κουνάδη.

«Το ρεμπέτικο είναι μουσικό γένος, που περιλαμβάνει μέσα του διάφορα είδη» δήλωσε ο Παν. Κουνάδης, κατά την παρουσίαση της προσφοράς, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στo αμφιθέατρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Ο κ. Κουνάδης μίλησε για το φαινόμενο του ρεμπέτικου, που δεν έχει εμφανιστεί πουθενά αλλού στον πλανήτη, υπογραμμίζοντας την τεράστια συμβολή του, αφού «μάς έκανε να προσεγγίσουμε με έναν άλλο τρόπο διάφορες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας», όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό.

«Όλοι όσοι κατηγόρησαν στο παρελθόν το ρεμπέτικο -είτε γιατί το θεωρούσαν ‘αντεθνικό’ και ‘απεχθές’ είτε γιατί πίστευαν ότι προβάλει το ‘περιθώριο’- παραδέχονταν ότι είχε την αποδοχή του κόσμου», υπενθύμισε ο Παν.Κουνάδης, αναφερόμενος στον «εκατονταετή πόλεμο» εναντίον του ρεμπέτικου.

«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την προσφορά. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μουσική εγκυκλοπαίδεια, που έκανε ο Παν. Κουνάδης» τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής των «ΝΕΩΝ» κ. Χρήστος Μεμής.

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος έκανε λόγο για «το πιο επαναστατικό μουσικό είδος που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στην παρέμβασή του, ο γνωστός τραγουδιστής αναφέρθηκε στη συμβολή του ρεμπέτικου στην καλλιτεχνική του πορεία και ευχαρίστησε τη διεύθυνση της εφημερίδας και τον Παν. Κουνάδη γι’ αυτό το «τεράστιο δώρο» στον κόσμο, ένα δώρο που -όπως είπε- είναι «ισάξιο των ανθρώπων που έγραψαν αυτά τα τραγούδια».

Να σημειώσουμε ότι ο πρώτος τόμος μαζί με τα πρώτα δύο CD για την περίοδο 1850-1922 θα κυκλοφορήσει αυτό το Σάββατο, 26 Ιουνίου μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ», στην έκδοση των 3,50 ευρώ.

Οι υπόλοιπο τόμοι και τα υπόλοιπα CD θα πωλούνται κάθε Παρασκευή από τα περίπτερα, ανεξάρτητα από την εφημερίδα, έναντι 7,50 ευρώ.