Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής με την ευκαιρία συμπλήρωσης δέκα χρόνων λειτουργίας της διοργανώνει ημερίδα με θέμα την «Ευθανασία»,την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009, 13:00-19:30, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στον πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής καθηγητή Γεώργιο Κουμάντο.

Στο πρώτο μέρος της θα γίνει αναφορά στη συμβολή του Γεωργίου Κουμάντου στη Βιοηθική καθώς και στο ρόλο των Επιτροπών Βιοηθικής. Θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιοηθικής Καθηγητής GöranHermerén. Για τον Γεώργιο Κουμάντο θα μιλήσειο νομικός της Επιτροπής Βιοηθικής Δρ Τάκης Βιδάλης.

Στη συνέχεια, το πάντα επίκαιρο και πολύπλευρο θέμα της Ευθανασίας που παραμένει αμφιλεγόμενο και διχάζει κοινωνία και ειδικούς, θα αναλύσουν διαπρεπείς Έλληνες ομιλητές, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα ισχύοντα στον τομέα τους.

Τα ιατρικά διλήμματα θα παρουσιάσουν οι: Αριστοτέλης Κάτσας, Χειρουργός, τ. Διευθυντής «Ευαγγελισμού», Νικολέττα Ιακωβίδου, Λέκτορας Παιδιατρικής-ΝεογνολογίαςΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ανδρέας Καραμπίνης, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» και Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Το ζήτημα θα προσεγγίσουν νομικά οι: Λεωνίδας Κοτσαλής, Καθηγητής Ποινικού ΔικαίουΕΚΠΑ, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Kαθηγήτρια Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, Νέστωρ Κουράκης, ΚαθηγητήςΕγκληματολογίαςΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΚΠΑ, Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Νομική ΣχολήΕΚΠΑ, Αν. Διευθύντρια Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΚΠΑ και Ελένη Ρεθυμιωτάκη, Λέκτορας Κοινωνιολογίας Δικαίου ΕΚΠΑ.

Τέλος τη φιλοσοφική και θεολογική πλευρά θα αναλύσουν οι: Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και μέλος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Χρήστος Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ και μέλος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Αγγελική Ζιάκα, Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Η εκδήλωση στοχεύει στην ανάδειξη του έργου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και στην ενθάρρυνση του δημόσιου διαλόγου για το θέμα της Ευθανασίας.