Το Λαογραφικό Μουσείο

Δεν είναι υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, αφού αποτυπώνει με εκπληκτικό τρόπο πλευρές του τοπικού βίου και των συνηθειών των κατοίκων. Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίριο του 18ου αιώνα (εδώ μάλιστα συγκλήθηκε η Α΄ Πελοποννησιακή Γερουσία στις 29/5/1821) και στο ισόγειο θα δείτε εργαστήρια παραδοσιακών τεχνιτών (παρατηρήστε αυτό του καμπανά ή του γανωτή). Ανεβαίνοντας, θα δείτε αναπαράσταση από το εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού, αλλά και μια πλούσια συλλογή των Γιάννη και Ειρήνης Σαββόπουλου- που είναι και οι ιδρυτές του μουσείου- από αντικείμενα όλης της Ελλάδας (καθημερινά 11.00- 13.00 και τα Σαββατοκύριακα 11.00- 14.00, τηλ.: 27950 81252).

Η Παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας

Η πλούσια παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα συνεχίζεται στην Επαγγελματική Σχολή του χωριού, που προσφέρει δωρεάν επιδότηση ενοικίου, σίτιση, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στους σπουδαστές της. Η Σχολή βρίσκεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο, που κάποτε στέγαζε το παλιό Δημοτικό Σχολείο και το οποίο ανακαινίστηκε από τον Δήμο Τρικολώνων.

Σήμερα, η Σχολή αποτελεί φυτώριο για τεχνίτεςαργυροχρυσοχόους, που δουλεύουν χαλκό και ασήμι και μπορούν να εισαχθούν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (τηλ.: 27950 81227).