Τι κοινό έχει ο Ναπολέων Βοναπάρτης με τον Αϊνστάιν στις συνήθειες ύπνου; Κανένα, αφού για τον πρώτο αρκούσαν μόλις τρεις ώρες ύπνου, ενώ ο δεύτερος άνοιγε τα μάτια του αφού συμπλήρωνε δέκα ώρες. Το συμπέρασμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός το πόσο ύπνο χρειάζεται για να νιώθει ξεκούραστος και έτοιμος για δράση την επόμενη ημέρα!

«Είναι γεγονός πως οι ανάγκες των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τις ώρες του ύπνου διαφέρουν, γι΄ αυτό και σε ερωτήσεις που μας κάνουν ασθενείς αποφεύγουμε να δώσουμε σαφή απάντηση που να μεταφράζεται σε νούμερο.

Και αυτό γιατί υπάρχει σημαντική διακύμανση- έχει παρατηρηθεί πως κάποιοι αρκούνται σε τέσσερις ώρες ξεκούρασης ενώ μερικοί κοιμούνται ακόμη και δέκα», τονίζει στα «ΝΕΑ» η πνευμονολόγος- υπεύθυνη Μονάδας Ύπνου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κ. Αναστασία Αμφιλοχίου.

Η ίδια ωστόσο διευκρινίζει πως σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες κατά μέσο όρο η πλειονότητα των ανθρώπων χρειάζεται από πέντε έως και εννέα ώρες ύπνου. Όπως συμβαίνει όμως με κάθε κανόνα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται φυσιολογικές εάν δεν συντρέχουν παθολογικοί λόγοι.

Παρ’ όλ’ αυτά, είναι γεγονός πως το άγχος και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί στην εργασία κλέβουν ώρες ύπνου από τους Έλληνες, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν κοιμούνται όσο θα ήθελαν.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 110.000 άνθρωποι στριφογυρνούν κάθε νύχτα στο κρεβάτι τους, χωρίς να μπορούν να κλείσουν μάτι. Εάν μάλιστα κάποιος προσθέσει στις διαταραχές ύπνου και την άπνοια, τότε το άθροισμα εκπλήσσει: ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί να κοιμηθεί όσο θα ήθελε…

Το λάιφσταϊλ όμως είναι επίσης επιβαρυντικός παράγοντας που εμποδίζει τους πολίτες να χορτάσουν ύπνο: «Εκτός από τις υποχρεώσεις που προκαλούν στρες, σημαντικό ρόλο στην έλλειψη ύπνου που ταλαιπωρεί τους Έλληνες είναι και το γεγονός πως η διασκέδαση στη χώρα μας είναι αποκλειστικά νυχτερινή υπόθεση. Μάλιστα, χρόνο με τον χρόνο η συνήθεια μετατοπίζεται όλο και πιο αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να ξαγρυπνούν», προσθέτει η κ. Αμφιλοχίου.

Μεσημεριανή σιέστα

Μία ακόμη παράμετρος που έχει ως συνέπεια έλλειμμα ύπνου, συγκριτικά με τις ώρες που συνήθιζαν να κοιμούνται οι παλαιότερες γενιές, είναι πως η μεσημεριανή σιέστα αρχίζει να περνά στο παρελθόν.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως μόλις 30 λεπτά μεσημεριανού ύπνου ωφελούν σημαντικά την υγεία. Η μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με την επίδραση της σιέστας στην υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Αθηνών κ. Δημήτρη Τριχόπουλο, έδειξε πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων!

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως το «μυστικό» της καλής του υγείας ήταν πως πάντα ξέκλεβε χρόνο για να ξεκουραστεί το μεσημέρι. Την ίδια συνήθεια ακολουθεί και ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όταν το πρόγραμμά του το επιτρέπει, το μεσημέρι επιστρέφει στο σπίτι του στη Ραφήνα. Στη λίστα εκείνων των πολιτικών που είναι φανατικοί της μεσημεριανής σιέστας συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

Γενετική μετάλλαξη προγραμματίζει το βιολογικό ρολόι!

Ο ΥΠΝΟΣ είναι γονιδιακή υπόθεση: αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας μία μικρή γονιδιακή μετάλλαξη πιθανόν να κάνει κάποιους ανθρώπους να αρκούνται σε μόλις πέντε ώρες ύπνου την ημέρα, την ώρα που άλλοι πρέπει να κλείσουν τις οκτώ ώστε να αισθάνονται φρέσκοι την επομένη.

Ειδικότερα, οι ερευνητές έβαλαν στο… μικροσκόπιο δύο γυναίκες (μητέρα και κόρη), οι οποίες πέφτουν για ύπνο στις 10 το βράδυ και χωρίς να βάλουν ξυπνητήρι ξυπνούν στις 4.30 τα χαράματα, νιώθοντας πως έχουν χορτάσει ύπνο!

Όπως δήλωσε η Γινγκ Χιούι Φου, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που υπογράφει την έρευνα, οι δύο γυναίκες είναι γενετικά προγραμματισμένες για να κοιμούνται λίγες ώρες.

Και αυτό γιατί είναι φορείς της γενετικής μετάλλαξης στο γονίδιο DΕC2. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν πως το εν λόγω γονίδιο είναι μερικώς υπεύθυνο για τις συνήθειες του ύπνου.

Μάλιστα, οι επιστήμονες έκαναν ακόμη ένα επιστημονικό βήμα, προχωρώντας στη μετατροπή γονιδίων έτσι ώστε τα ποντίκια να γίνουν φορείς ενός ή δύο αντιγράφων των μεταλλάξεων. Τι διαπίστωσαν; Πως τα τρωκτικά χρειάζονταν λιγότερο ύπνο (κατά περίπου μιάμιση ώρα), χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης…