Γυμναστές, ορθοπεδικοί και αγγειολόγοι συμφωνούν ότι η άσκηση μέσα στο νερό είναι η καλύτερη προπόνηση. Δύο ειδικοί στη φυσική αγωγή, η Ελένη Πετρουλάκη και ο Μιχάλης Καλφόπουλος, αποκαλύπτουν τις καλύτερες ασκήσεις που μπορεί ο καθένας να κάνει στη θάλασσα ή την πισίνα.

Η άνωση του νερού, ειδικά της θάλασσας, σε συνδυασμό με την αντίσταση που συναντά το ανθρώπινο σώμα, γυμνάζουν ομοιόμορφα τους μυς δίχως να προκαλούν κόπωση. Έτσι, ακόμη και 15-20 λεπτά ήπιας κολύμβησης σε ελεύθερο στυλ «καίνε» περίπου 90-100 θερμίδες και ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

«Οτιδήποτε μπαίνει στο νερό είναι ελαφρύ, διότι εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες του νερού. Οι ασκήσεις είναι τελείως διαφορετικές. Μάλιστα, μία άσκηση στην ξηρά γυμνάζει ακριβώς τον “απέναντι΄ μυ από αυτόν που γυμνάζει στη θάλασσα. Δηλαδή οι ασκήσεις για τον δικέφαλο στη στεριά, γυμνάζουν τον τρικέφαλο όταν γίνονται μέσα στο νερό», εξηγεί ο ειδικός στη φυσική αγωγή στο νερό Μιχάλης Καλφόπουλος.

Μάλιστα, μέσα στο νερό δεν ιδρώνουμε. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καίγετε το λίπος. Αντιθέτως, σφίγγουν όλα τα δύσκολα σημεία και χάνονται αρκετοί πόντοι ειδικά από τους γλουτούς. Επιπλέον, μέσα στο νερό μπορούν να εκτελεστούν ασκήσεις οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν έξω από αυτό, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η ευλυγισία», λέει η Ελένη Πετρουλάκη. Η μεγάλη διαφορά όμως με τους υπόλοιπους τρόπους γυμναστικής έγκειται στις θεραπευτικές ιδιότητες της συγκεκριμένης μορφής άσκησης.

«Η επίδραση του μασάζ που εκτελεί το νερό στο σώμα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη σε ορθοπεδικά καθώς και σε κυκλοφορικά προβλήματα, όπως κιρσοί, ευρυαγγείες (φλεβίτιδα) που περιορίζει και ανακουφίζει τα συμπτώματα όπως είναι ο καύσος που προκαλούν», εξηγεί ο Γιώργος Ελευθερίου, αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι 4 «αθλητικές» ιδιότητες του νερού

1. Αντίσταση. Κάθε κίνηση που κάνει ο αθλούμενος μέσα στο νερό συναντά την αντίσταση του υγρού στοιχείου, γεγονός που του προσφέρει πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη άσκηση.

2. Άνωση. Ο κολυμβητής, σταστα ρηχά νερά γίνεται 25% πιο ελαφρύς από το κανονικό του βάρος και στα βαθιά 50% πιο ελαφρύς. Με αυτό τον τρόπο η άνωση βοηθάει ιδιαίτερα όσους είναι υπέρβαροι ή έχουν ορθοπεδικά ή παθολογικά προβλήματα, να γυμνάζονται χωρίς καμία επιβάρυνση στο μυοσκελετικό σύστημα.

3. Θερμοκρασία. Το νερό βοηθάει να ρυθμίζεται πιο εύκολα η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να το καθιστά ιδανικό μέσο εκγύμνασης για εγκύους, παχύσαρκους, καρδιοπαθείς και άτομα με παθολογικά προβλήματα.

4. Υδροστατική πίεση. Η υδροστατική πίεση ασκεί ένα συνεχόμενο μικρομασάζ στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να έχει 10 παλμούς λιγότερους σε σχέση με την ίδια άσκηση στην ξηρά. Λόγω της υδροστατικής πίεσης, το νερό είναι ο ιδανικός χώρος άθλησης για γυναίκες με κυτταρίτιδα ή όσους πάσχουν από κυκλοφορικό πρόβλημα και φλεβίτιδα στα κάτω άκρα.