Την ιδιαίτερη σχέση μιας νεαρής μετανάστριας και του Έλληνα που την προσλαμβάνει στην ταβέρνα του περιγράφει η ταινία «Ρartners» της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν (βραβείο μυθοπλασίας στο 31ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας). Σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα που αφαιρεί τη ζωή της μητέρας και αφήνει τον γιο σε κώμα εστιάζει η ταινία από τη Σλοβενία «Κάθε ανάσα» του Ιγκόρ Στερκ.

Είναι δύο από τις 42 ιστορίες που «καταγράφουν» ισάριθμες ταινίες από όλο τον κόσμο στο 17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών στη Λάρισα, όπου φέτος θα παρουσιαστούν και οι θησαυροί- 7.400 τίτλοι ταινιών- της Ταινιοθήκης του Βατικανού, που συμπληρώνει 50 χρόνια από τη δημιουργία της.

Με τον Χρυσό Ίππο καριέρας θα τιμηθούν ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός και η Κλάουντια Ντι Τζιοβάνι, διευθύντρια της Ταινιοθήκης του Βατικανού. Την Ελλάδα εκπροσωπούνμεταξύ άλλων- και οι ταινίες «Οδηγίες χρήσεως» του Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, «Ζαφείρης» της Έλενας Δημητρακοπούλου, «Χήρα Στρατηγού» του Δημήτρη Κανελλόπουλου.

Στις 4 Απριλίου θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Αλευρά «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση», ενώ το φεστιβάλ κλείνει με την ταινία «Κραυγή γυναικών» με τη Μελίνα Μερκούρη.

ΙΝFΟ

17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ στο Χατζηγιάννειο Λάρισας (Ρούσβελτ 59), έως 5 Απριλίου. Είσοδος ελεύθερη.