Χιλιάδες υποψήφιοι για τον επικείμενο 6ο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε αναβρασμό μετά την αιφνιδιαστική εκδήλωση της πρόθεσης του ΥΠΕΠΘ να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό στις 20 και 21 Δεκεμβρίου.


Η επίσπευση του διαγωνισμού αφορά τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς των κλάδων των δασκάλων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών, ΠΕ04 Φυσικών, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας οι οποίοι είναι 33.785 και διεκδικούν 3.260 θέσεις. Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι δάσκαλοι για τους οποίους η αναλογία θέσεων- υποψηφίων είναι από 1:1,3 και στη χειρότερη οι Φιλόλογοι με αναλογία 1:39. Ωστόσο το ρεκόρ αναντιστοιχίας θέσεων εισακτέων και υποψηφίων παρουσιάζεται στους Γυμναστές με αναλογία που θα φτάνει το 1: 151 και ακολουθούν οι Οικονομολόγοι με αναλογία 1: 95 και Ιταλικής Γλώσσας με αναλογία 1:90! Αντίθετα, σε άκρως ευνοϊκή θέση μαζί με τους

«ΤΥΧΕΡΟΙ» ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι δάσκαλοι για τους οποίους η αναλογία θέσεωνυποψηφίων είναι από 1:1,3

δασκάλους βρίσκονται και οι καθηγητές Οικιακής Οικονομίας. Συνολικά στις δύο από τις τέσσερις ομάδες υποψηφίων εκπαιδευτικών αυτών των γενικών μαθημάτων που αφορούν τις προκηρύξεις 2Π/2008 και 3Π/2008 θα συμμετάσχουν 72.067 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί. Ωστόσο οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς ενώ το ΑΣΕΠ πριν από λίγο καιρό προσανατολίζονταν να διεξάγει τον διαγωνισμό τους δύο πρώτους μήνες του 2009, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΠΘ επιμένει να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσα στον Δεκέμβριο, γεγονός που ανατρέπει τον προγραμματισμό των περισσότερων υποψηφίων.

«Καλοστημένο παιχνίδι»

Η Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων που εκπροσωπεί τους περίπου 150.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά στήθηκε ένα καλοστημένο παιχνίδι στις πλάτες ανθρώπων που ζουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια και που διεκδικούν με τους χειρότερους όρους μια θέση στο δημόσιο σχολείο για να δουλέψουν εκεί που ήθελαν, στο αντικείμενο για το οποίο σπούδασαν… Η προσπάθεια, λοιπόν, να υπάρχουν με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι αποτυχόντες βολεύει το ΥΠΕΠΘ για να δικαιολογήσει τους ελάχιστους διοριστέους που ανακοινώνει κάθε διετία».

Ο σχεδιασμός του ΑΣΕΠ

Πιο αναλυτικά, ο σχεδιασμός του ΑΣΕΠ προβλέπει τα εξής: 1. Στις 20-21 Δεκεμβρίου στα θρανία των εξετάσεων θα καθήσουν οι υποψήφιοι των εξής ειδικοτήτων: Δασκάλων, Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων, Γεωλόγων, Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και Οικιακής Οικονομίας.

2. Τον Ιανουάριο, με πιθανότερη ημερομηνία τις 17-18 του μηνός, θα εξεταστούν οι ειδικότητες της προκήρυξης 3Π (Γυμναστές, Καθηγητές Ξένων Γλωσσών, Θεολόγοι κ.λπ.).

3. Τον Φεβρουάριο θα δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι τεχνικών ειδικοτήτων που κατέθεσαν αιτήσεις για την προκήρυξη 4Π και 5Π.