«Ένας εγωίσταρος», λέει η Άγκαθα Κρίστι για τον Ηρακλή Πουαρό, τον πανέξυπνο και πάντα άψογα ντυμένο Βέλγο ντετέκτιβ. «Χοντρούλα και γεροντοκόρη», λέει για τη Μις Μαρπλ, το άλλο διάσημο λαγωνικό της. «Ο τύπος της ηλικιωμένης γεροντοκόρης που ζει σ΄ ένα χωριό».


Oι περιφρονητικές αυτές περιγραφές, από τη διαπεραστική φωνή της ίδιας της Κρίστι, περιέχονται σε μαγνητοταινίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα μέσα σ΄ ένα σκονισμένο κουτί από χαρτόνι σε μία από τις πρώην κατοικίες της από τον μοναδικό εγγονό της, τον Μάθιου Πρίτσαρντ. Οι ταινίες- συνολικά είναι 27 και καλύπτουν πάνω από 13 ώρες- περιέχουν την υπαγόρευση, από την Κρίστι, της ιστορίας της ζωής της. Τις ηχογράφησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις χρησιμοποίησε για την αυτοβιογραφία της, η οποία εκδόθηκε μετά τον θάνατό της, το 1977. Είναι μεταξύ των πολύ λίγων ηχογραφήσεων της Βρετανίδας συγγραφέως, η οποία σπάνια έδινε συνεντεύξεις. Η ανακάλυψή τους ανακοινώθηκε χθες, κατά την 118η επέτειο από τη γέννησή της. Οι θαυμαστές

Στη Βρετανία εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για οτιδήποτε αφορά την Άγκαθα Κρίστι. Οι θαυμαστές της εξακολουθούν να γιορτάζουν τα γενέθλιά της με ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ με θεατρικές παραστάσεις, κυνήγια θησαυρού και αστυνομικά προβλήματα.

Τα βιβλία της ουδέποτε θεωρήθηκαν υψηλή λογοτεχνία, ωστόσο εξακολουθούν να πωλούν στη Βρετανία πάνω από 500.000 αντίτυπα κάθε χρόνο- σε όγκο πωλήσεων την ξεπερνούν μόνον ο Σαίξπηρ και η Βίβλος. Με δεδομένο αυτό το τόσο έντονο ενδιαφέρον, η εταιρεία Chorion που ελέγχει τα έργα της Κρίστι, σκέπτεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα μέρος των μαγνητοταινιών ή να εκδώσει μια νέα, αναθεωρημένη εκδοχή της αυτοβιογραφίας της. «Είναι πολύ προσωπικές ταινίες», λέει η Τάμσεν Χάργουορντ, διευθύντρια στη Chorion. «Υπάρχουν κομμάτια της αυτοβιογραφίας που μπορεί να αναθεωρηθούν με βάση αυτές της μαγνητοταινίες».

Σε μία από τις ταινίες, η Κρίστι θυμάται πώς διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της Μις Μαρπλ, η οποία έκανε την πρώτη σημαντική εμφάνισή της στο μυθιστόρημα «Φόνος στο πρεσβυτέριο». «Τώρα δεν θυμάμαι καθόλου πώς έγραψα το “Φόνος στο πρεσβυτέριο”», ακούγεται να λέει η συγγραφέας. «Θέλω να πω, δεν μπορώ να θυμηθώ πού, πότε, πώς το έγραψα, γιατί αποφάσισα να το γράψω. Και δεν θυμάμαι καν γιατί επέλεξα έναν νέο χαρακτήρα, τη Μις Μαρπλ, για να δράσει ως λαγωνικό στην υπόθεση. Σίγουρα τότε δεν είχα πρόθεση να τη συνεχίσω για το υπόλοιπο της ζωής μου».

LΙΝΚ:

www.agathachristie.com/

Λίγο πριν πεθάνει, σκότωσε τον ήρωά της


● Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Η Άγκαθα Κρίστι (15 Σεπτεμβρίου 1890- 12 Ιανουαρίου 1976) είναι συγγραφέας 80 αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και 5 αισθηματικών με το ψευδώνυμο Μέρι Ουεστμέικοτ.

● ΙΝΚΟΓΚΝΙΤΟ: Παντρεύτηκε δύο φορές και δεν της άρεσε η δημοσιότητα- μερικές φορές δεν επέτρεπε στους εκδότες να δημοσιεύσουν φωτογραφία της στα βιβλία της. «Σκότωσε» τον μυθιστορηματικό ντετέκτιβ της Ηρακλή Πουαρό το 1975, έναν χρόνο πριν πεθάνει η ίδια, στο μυθιστόρημά της με τίτλο «Αυλαία».

● ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΕΣ: Ψάχνοντας στο σπίτι της Άγκαθα Κρίστι, ο εγγονός της βρήκε 27 μαγνητοταινίες. Πρόκειται για ηχογραφήσεις που έκανε η συγγραφέας στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και οι οποίες θα της χρησίμευαν για την αυτοβιογραφία της.

● Η ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ: Στις ηχογραφήσεις, η Άγκαθα Κρίστι αφηγείται ότι για να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα της Μις Μπαρπλ εμπνεύστηκε από τη γιαγιά της.

● ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ: Η συγγραφέας αναφέρεται επίσης στο αίτημα πολλών αναγνωστών της να υπάρξει μια συνάντηση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των αστυνομικών μυθιστορημάτων της, τη Μις Μαρπλ και τον Ηρακλή Πουαρό. Δεν θα το ικανοποιήσει ποτέ:

«Λόγω διαφοράς χαρακτήρων, δεν θα άρεσαν καθόλου ο ένας στον άλλο. Δεν θα τους αφήσω να συναντηθούν, εκτός αν αισθανθώ κάποια ξαφνική και αναπάντεχη διάθεση να το κάνω».