Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται πλέον ο ΟΣΕ, ο οποίος στο μέσον του καλοκαιριού συνεχίζει τις ξαφνικές περικοπές δρομολογίων, λόγω των πρωτοφανών σημαντικών ελλείψεων σε τροχαίο υλικό και ανταλλακτικά!

Τα τρένα της θυγατρικής του εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξέμειναν από… τροχούς, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί επισήμως χθες ότι από σήμερα μέχρι και τις 31 Αυγούστου διακόπτονται άλλα 15 τοπικά διπλά δρομολόγια στην Αθήνα, τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα διακόπηκαν τα δύο μοναδικά δρομολόγια που ενώνουν καθημερινά την Αθήνα με τον Έβρο. Τα τρένα των συγκεκριμένων δρομολογίων σταματούσαν σε όλους τους σταθμούς, εξυπηρετώντας κυρίως τους ταξιδιώτες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 602 και 603 που εκτελούσαν καθημερινά το δρομολόγιο Αθήνα- Δίκαια- Αθήνα, με εισιτήριο μόλις 40 ευρώ ανά σκέλος διαδρομής. Ήταν τα «τρένα του λαού», λένε οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, επισημαίνοντας ότι με αυτά ταξίδευαν καθημερινά περίπου 1.000 επιβάτες ανά διαδρομή, ενώ οι πληρότητές τους ξεπερνούσαν το 120%! Ήδη, εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών, διαθέσιμες για δρομολόγια είναι μόνο οι 11 από τις 36 αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, ενώ εάν δεν επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα της έλλειψης τροχών, στα μέσα Αυγούστου θα κοπούν και άλλα δρομολόγια καθώς θα βγουν από την κυκλοφορία κι άλλες αμαξοστοιχίες!

Δικαιολογίες. Πάντως χθες η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να αιτιολογήσει τις νέες ξαφνικές περικοπές δρομολογίων, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα πραγματικά αίτια, που είναι κυρίως η έλλειψη ανταλλακτικών. Αυτή τη φορά η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι περικοπές των δρομολογίων γίνονται «λόγω μειωμένης επιβατικής κίνησης», αλλά και «για να χορηγηθούν οι απαραίτητες από τον νόμο άδειες και αναπαύσεις στο προσωπικό των αμαξοστοιχιών, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο»!