Σε προσφορές-πακέτο μέσω πρακτορείων καταφεύγουν, ακόμα και για τον Αύγουστο σε πολλές περιπτώσεις, οι ξενοδόχοι όλης της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φετινή κρίση στην τουριστική κίνηση. Ένα δίκλινο δωμάτιο σε πολυτελές ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Κέρκυρα κοστίζει πια 58 ευρώ την ημέρα, σε αυτή την τιμή μάλιστα περιλαμβάνεται και ημιδιατροφή.


«Oι Έλληνες περιορίζουν όσο περισσότερο μπορούν τις φετινές διακοπές τους. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων είναι, σχεδόν σε όλους τους προορισμούς, μειωμένες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο», αναφέρει ο κ. Γιώργος Λούντζης, ταξιδιωτικός πράκτορας. «Δεν αποφασίζουν πού θα κλείσουν, μετράνε και ξαναμετράνε τα χρήματα, περιορίζουν τις ημέρες των διακοπών.

ΠΑΚΕΤΑ

για διαμονή 7 ημερών σε πολυτελή ξενοδοχεία προσφέρονται μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων

Εκμεταλλεύονται όσο μπορούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, επωφελούνται από τυχόν εξοχικά και πατρικά σπίτια στην επαρχία και αφού εξαντλήσουν όλα τα παραπάνω, απευθύνονται σε ταξιδιωτικά γραφεία προκειμένου να βρουν καλύτερες τιμές».

Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, κατεβάζουν όσο μπορούν τις τιμές για τα δωμάτια που διαθέτουν μέσω τουριστικών πρακτορείων, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Αυτές οι προσφορές αφορούν συνήθως διαμονή 8 ημερών με 7 διανυκτερεύσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στην τιμή περιλαμβάνεται εκτός από το πρωινό και το δείπνο ή το γεύμα από μπουφέ. Τα πρακτορεία ακολουθούν κοινή πολιτική όσον αφορά την πληρωμή. Ζητούν το 30% του συνολικού κόστους την ημέρα που γίνεται η κράτηση και το υπόλοιπο ποσό μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των διακοπών. Δέχονται πληρωμές και με πιστωτικές κάρτες, διευκολύνοντας έτσι τους πελάτες.

Με 500 ευρώ σε 4 αστέρων

Έτσι, ακόμα και τώρα μπορεί κανείς να βρει πακέτο διακοπών σε δίκλινο δωμάτιο για 7 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή, στην Ελούντα σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, από 540 ευρώ. Στην Κέρκυρα, από 400 ευρώ. Στην Πάρο, από 540. Σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο, από 710. Ακόμα και στην κοσμοπολίτικη- και πανάκριβη- Σαντορίνη υπάρχουν προσφορές για δίκλινα δωμάτια με θέα την Καλντέρα, από 860 ευρώ για μία εβδομάδα διακοπών. Οι τιμές ισχύουν για όλο τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν τουριστικά γραφεία που παρατείνουν την ισχύ των προσφορών ακόμα και για την περίοδο του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας παραδοσιακά οι πληρότητες αγγίζουν το 100%. «Αυτές οι προσφορές είναι η μόνη μας ελπίδα», λένε οι ξενοδόχοι σε αρκετά νησιά. «Κάποτε η τουριστική περίοδος άρχιζε τον Απρίλιο και τελείωνε τον Οκτώβριο. Τώρα αγωνιούμε αν θα καταφέρουμε να είμαστε πλήρεις τον Αύγουστο», συμπληρώνουν και υπογραμμίζουν ότι «το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν οι υπερβολικές αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων».

Ακόμα και οι δελεαστικές προσφορές δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, καθώς η ακρίβεια έχει ροκανίσει άγρια το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Μόνο ένας στους δύο μπορεί να κάνει φέτος καλοκαιρινές διακοπές και 30% από αυτούς λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ τα έξοδα για την απλή οικογενειακή μετάβαση σε νησί έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι ενδεικτικό ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 600 ευρώ για να πάει στην Πάρο και να γυρίσει, μεταφέροντας και το Ι.Χ. αυτοκίνητο, σε πλοίο τύπου Ηigh-Speed.

Για λίγες ημέρες

«Είναι πολύ λιγότερες οι διανυκτερεύσεις, ακόμα και σε σχέση με πέρσι. Εκεί όμως όπου υπάρχει αισθητή πτώση, είναι στη δαπάνη κατά κεφαλή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Χανίων κ. Νίκος Κόρακας.

«Η πόλη των Χανίων μας αρέσει πολύ, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι πολύ ακριβή», αναφέρει ο κ. Τor Βronlund από τη Νορβηγία, που κάνει τις διακοπές του στην Κρήτη. Η σύζυγός του συμπληρώνει πως οι συμπατριώτες τους «έχουν αρχίσει να αναζητούν πιο φθηνούς προορισμούς.

Ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι πολύ πιο φθηνή, ενώ το ίδιο ισχύει και για προορισμούς στην Ασία όπως η Ταϊλάνδη».

«Υπάρχουν κενά δωμάτια σε όλα τα ξενοδοχεία. Οφείλει η Πολιτεία να εξασφαλίζει την ίδια ευκολία στις μετακινήσεις μεταξύ νησιών αλλά και χερσαίων περιοχών», επισημαίνει ο κ. Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και συμπληρώνει: «Στον βαθμό των δυνατοτήτων των ξενοδόχων, οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια. Η διακύμανση είναι από 40 έως και 100 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Η πληρότητα σήμερα είναι χαμηλά, γύρω στο 60%. Στον Αύγουστο προσβλέπουμε όλοι, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στη δουλειά».

Δωμάτια με 20 ευρώ την ημέρα


«ΥΠΑΡΧΟΥΝ δωμάτια σε τουριστικότατες περιοχές του νησιού που ξεκινάνε από τα 20 ευρώ την ημέρα» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Μυτιλήνης, κ. Γιάννης Αμπουλός. «Τα τελευταία χρόνια στην μεγάλη πλειοψηφία τους τα δωμάτια έχουν αναβαθμιστεί με βάση και τις απαιτήσεις του κόσμου, αφού πάνω από το 90% διαθέτει πλέον air condition και τηλεόραση, όμως οι τιμές παραμένουν οι ίδιες, αφού δεν υπάρχει κίνηση».

Ο κ. Αμπουλός προβλέπει ότι φέτος το καλοκαίρι οι τιμές των εισιτηρίων θα λειτουργήσουν αρνητικά για τον εσωτερικό τουρισμό. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Αν κάποιος θέλει μια μικρή περιουσία μόνο για να ταξιδέψει στο νησί, γιατί να μην προτιμήσει κάποιο άλλο νησί, πιο τουριστικό ή να κάνει διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα;».

Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και σε νησιά που φημίζονταν για τον τουρισμό τους. Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα, οι αφίξεις κατά τον μήνα Ιούνιο ήταν κατά 5,6% λιγότερες σε σχέση με πέρσι.

Στη Ρόδο πάλι, «το σημαντικότερο πρόβλημα εξακολουθεί να εστιάζεται στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία» όπως λέει ο κ. Μηναΐδης Βασίλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. «Μπορεί τα καράβια να είναι περισσότερα σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, ωστόσο οι τιμές σε αυτά είναι πολύ ακριβές. Η πληρότητα έως τώρα είναι στο 80%. Ακόμα και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μπορεί κανείς να βρει δωμάτιο».

Χειρότερα από πέρσι

Η κρίση στον ελληνικό τουρισμό

ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Πολλές είναι οι κενές κλίνες ακόμη και σε κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων

δεν κάνει εξαιρέσεις. «Παρόλο που η Άνδρος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα και τα εισιτήρια είναι από τα πιο φθηνά, δεν έχει την αναμενόμενη κίνηση» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Νίκος Μανούσος.

«Μέχρι στιγμής οι πληρότητες φτάνουν μετά βίας το 15%, ενώ οι κρατήσεις από τα μέσα Ιουλίου και μετά δεν ξεπερνούν το 40%. Αιτία είναι κυρίως το γεγονός ότι το νησί έχει εγκαταλειφθεί σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώση των αναγκών. Οι συμπεριφορές προς τους τουρίστες δεν είναι καλές, οι δρόμοι είναι άθλιοι, ενώ παρόλο που οι τιμές είναι σχετικά προσιτές, δεν υπάρχει καθόλου καλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου και συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων και των ιδιοκτητών των καταλυμάτων».

Δύσκολες οι μεταφορές

«Η μετάβαση στο νησί είναι πολύ δύσκολη και για τον λόγο αυτό σχεδόν όλος ο όγκος των τουριστών έρχεται με οργανωμένες εκδρομές» λέει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου κ. Δημήτρης Βούρτσης. «Τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκε μείωση της πληρότητας σε ποσοστό 8%-12%, ωστόσο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού εκτιμάται πως η πληρότητα θα ξεπεράσει το 90%.

Σε αυτό συνέβαλε αρκετά και το γεγονός ότι παρόλο που το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί, οι τιμές παρέμειναν ίδιες. Όμως με αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις δύσκολα θα επιβιώσουν. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες», συμπληρώνει.

Οι Βαλκάνιοι σώζουν τη σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα


ΟΙ ΤΙΜΕΣ έπεσαν λόγω της κρίσης ακόμα και σε περιοχές, όπου η πρόσβαση γίνεται οδικώς και δεν χρειάζονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Με 100 ευρώ τη βραδιά μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει διακοπές σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής 4 αστέρων με ημιδιατροφή (πρόγευμα και ένα γεύμα).

Η πληρότητα αυτή την περίοδο είναι στο 80%. «”Πουλώντας” διακοπές μέσης τιμής (για διαμονή και διατροφή) οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής ελπίζουν σε ένα “καλό” εισπρακτικά καλοκαίρι», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων της Χαλκιδικής κ. Γεράσιμος Μπακογιάννης. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που κατακλύζουν ήδη τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής είναι- όπως και τα προηγούμενα χρόνια- Γερμανοί. Στη δεύτερη θέση οι Ρώσοι, που φαίνεται να κατακλύζουν τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με ιδιαίτερη προτίμηση στα υπερπολυτελή. Ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Ρουμάνοι, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι και… τελευταίοι έρχονται οι Έλληνες.

Ίδιο το σκηνικό και στα άλλα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας. «Φέτος η τουριστική κίνηση στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης καθώς και στο νησί της Σαμοθράκης παρουσιάζεται μειωμένη ως προς τις αφίξεις Ελλήνων τουριστών, που όμως αντισταθμίζεται από την αυξημένη εισροή τουριστών από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ειδικότερα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

«Βασική αιτία για τη μείωση του αριθμού Ελλήνων τουριστών είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική αγορά, ενώ τόσο οι Έλληνες όσο και οι Βαλκάνιοι χαρακτηρίζονται για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Έτσι, δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα το ισοζύγιο στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μια μικρή αύξηση- της τάξεως του 5%- σε σχέση με πέρυσι. Το χαρακτηριστικό της Θράκης είναι ότι η τουριστική σεζόν είναι μικρή, αφού η κίνηση κορυφώνεται μεταξύ 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου. Τότε αναμένεται και πληρότητα 100%. Τώρα η πληρότητα βρίσκεται στο 70%», συμπληρώνει.

9 στους 10 μένουν Ελλάδα


ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ Έλληνες πήγε διακοπές το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Focus Βari. Από τους τυχερούς που κατάφεραν και άφησαν για λίγο το σπίτι τους, το ένα τρίτο έκανε διακοπές μίας εβδομάδας. Αυτοί που μπόρεσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους ήταν κυρίως όσοι ασχολούνται με τα οικιακά ή ανήκουν στην κατηγορία των φοιτητών και μαθητών.

Στο δίλημμα διακοπές στην Ελλάδα ή σε χώρα του εξωτερικού, 9 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι προτίμησαν περιοχή εντός των ελληνικών συνόρων. Οι μισοί από αυτούς επέλεξαν ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ενώ 2 στους 10 έμειναν σε δικό τους εξοχικό. Μόνο 20% των Ελλήνων επισκέφθηκε τουριστικό γραφείο για να κλείσει πακέτο οργανωμένων διακοπών.