Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες διαθέτουν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στη γυμναστική, ιδίως στη διάρκεια της εφηβείας και των πρώτων χρόνων της ενήλικης ζωής, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις καθιστικές συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JΝCΙ).

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη συστηματική γυμναστική με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, αλλά ήταν ασαφές αν η συστηματική άσκηση προστάτευε και τις νεώτερες, εξηγούν η δρ Σόνια Σ. Μαρούτι από το Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου Fred Ηutcinson και οι συνεργάτες της.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από συνεχιζόμενη κλινική μελέτη εδώ και λίγες δεκαετίες σε 64.777 νεαρές εθελόντριες. Όταν οι εθελόντριες εντάχθηκαν στη μελέτη είχαν ηλικία 12 ετών. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η συστηματική γυμναστική σχετιζόταν αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η ισχυρότερη συσχέτιση εντοπίστηκε στη συνολική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο και όχι στην ενασχόληση με κάποιο σπορ για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή με την πιο έντονη γυμναστική. Επιπλέον, η δραστηριότητα μεταξύ των ηλικιών 12 και 22 ετών συνέβαλε περισσότερο στη μείωση του κινδύνου, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι μετά τα 22 η γυμναστική έπαυε να ασκεί προστατευτική δράση.

Συνολικά, οι εθελόντριες οι οποίες από την εφηβεία τους έκαναν τζόγκινγκ επί 3,25 ώρες την εβδομάδα ή περπατούσαν με ταχύ βήμα επί 13 ώρες την εβδομάδα διέτρεχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ η αντίστοιχη μείωση σε όσες έτρεχαν ή περπατούσαν περισσότερο ήταν σχεδόν 30%. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τον προστατευτικό ρόλο της άσκησης έναντι του καρκίνου του μαστού, καταλήγουν οι ερευνητές.